Люпчо Георгиевски качвал в социалните мрежи публикации, твърди обвинението в РСМ

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение за „насаждане на омраза срещу македонския народ“ и за "ксенофобия" срещу Люпчо Георгиевски – председателя на българския културен клуб „Иван Михайлов“. Това се случва малко повече от месец, след като клубът беше заличен от властите в Северна Македония.

Според македонската прокуратура между 16-и април 2022-а и 22-и март 2023 година обвиняемият е качвал в социалните мрежи публикации, които насаждат омраза, нетърпимост и дискриминация срещу македонския народ и език, както и срещу наследниците на делото на Съюза на борците.

Македонските власти твърдят, че обвиняемият, като упълномощено лице на българското сдружение, с намерение да накърни чувствата на членовете на еврейската общност, е разположил ползваното от сдружението пространство именно в т .нар. Еврейски квартал в Битоля, пише БГНЕС. Сдружението е на същата улица, на която е сградата, известна като "Пионерски дом", в която преди Втората световна война се е помещавало Сдружението на младите евреи "Хашомер хацеир". Това пространство бе официално открито за ползване от членове на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ на 16 април 2022 г. - Шабат и първия ден на Песах, един от най-големите еврейски празници.

Георгиевски: Очакваме нашият народ да добие свобода, правда и равноправие в РСМ

Целта на Георгиевски е била популяризиране на живота, идеологията, реабилитация и популяризиране на личността и делото на Иван Михайлов, което е декларирана цел в Устава на сдружението, пише в съобщението на прокуратурата. В него се допълва, че подсъдимият е допуснал на входа на помещението да бъде поставена табела с цитат от Иван Ванчо Михайлов, „отричащ уникалността на македонската нация“.

Припомняме, че след като българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля беше заличен като сдружение от властите в Република Северна Македония, табелата с надписа му беше покрита с черен спрей. Подобни действия бяха предприети и срещу сдружението „Цар Борис Трети“ в Охрид.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.