Момче и момиче загинаха, след като бяха пометени на пешеходна пътека

Какви мерки са необходими срещу нарушителите на пътя и как могат да се намалят инцидентите с млади шофьори? Момче на 22 години и 24-годишно момиче загинаха, след като бяха пометени на пешеходка пътека малко след полунощ в понеделник. Шофьорът е 18-годишен и има книжка от 3 месеца. 

Бащата на загиналото момче на бул. „Сливница”: Синът ми готвеше сватба

„Проблемът е много по-дълбок и започва преди това - няма как да не отворим темата и за обучението в школите. В областта има много голям сив сектор. Разписаните часове за кормуване в много от школите не се изпълняват. Имам много курсове за 300-350 лв. и вместо водачите да бъдат обучени, те минават с цел да вземат книжка", коментира адвокат Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Според Павел Жеков, бивш рали състезател и основател на Академия за безопасно шофиране, основният проблем е, че младите водачи не познават автомобила и не могат да го контролират. Другият "бич" за нашето общество е безотговорността и безнаказаността. По думите му и глобите не вършат работа. 

Илия Тодоров обаче подчерта, че проблемът се корени в това, че те се налагат рядко: "И 2000 лв. да стане теоретично глобата, ако за теб е теоретична и има 100 начина да не я платиш, разбира се че няма". 

Повече гледайте във видеото!

Протест в памет на загиналите пешеходци в София, двамата готвели сватба (ВИДЕО+СНИМКИ)