То беше внесено от прокурорската колегия на ВСС

След внесеното искане за отстраняване на главния прокурор, в кулоарите на парламента се повдигна въпросът дали това не е залогът за съставяне на правителство с първия мандат.

Според ГЕРБ-СДС всяко действие трябва да бъде съобразено със законите на страната. От ПП-ДБ казват, че главният прокурор е трябвало да бъде отстранен отдавна, защото по думите им е негоден за поста, но се запитаха дали сега не става въпрос за политическа сделка. Според „Възраждане” целта е да бъдат отнети козовете на ПП и ДБ, а от ИТН смятат, че с това си действие някои членове на ВСС мислят като българските граждани.

ПРОКУРОРИ СРЕЩУ ГЕШЕВ: Предлагат предсрочно отстраняване на главния прокурор (ОБЗОР)

Искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев отекна и в кулоарите на парламента.

„Всяко действие трябва да бъде строго подчинено на законите и на Конституцията на страната, защото дори да е много добре оправдано политически, ще внесе прецеденти, които ще отекват много време”, смята председателят на НС Росен Желязков.

Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняването на Гешев

От ПП-ДБ попитаха дали намерението за освобождаване на Гешев не е политическа сделка.

„Очевидно участващите в политическата сделка в момента водят преговори за съставяне на правителство с първия мандат, необяснимо е как ГЕРБ и ДПС, които бранеха Гешев, как така за ден, за няколко часа постигнаха споразумение за неговото махане”, попита Атанас Славов от ПП-ДБ.

Това, че Гешев не е залог за съставянето на кабинет, смятат от „Възраждане", но заговориха и за възможни задкулисни договорки.

„Всичко това се прави с една много простичка цел - да се отнемат козовете от ръцете на ПП и „доносническа България” затова да не могат да подкрепят ГЕРБ, те няма да подкрепят ГЕРБ, защото това ще доведе до тяхното политическо самоубийство”, заяви Костадин Костадинов.

От ИТН коментираха, че политиката не трябва да се меси в съдебната власт, но са „за” премахването на Гешев.

„Това, което днес се случва като събитие, потвърждава, че някои хора от ВСС мислят като български граждани. Ще следим този процес в развитие. Ние подкрепяме отстраняването на Иван Гешев”, заяви Филип Станев.

От ДПС и БСП отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.