Кадровиците искат не само ВСС да намери основания за подобно решение, но и президентът да подпише Указ за прекратяването на мандата

Повече от половината прокурори от колегията на Висшия съдебен съвет поискаха президентът да прекрати мандата на главния прокурор Иван Гешев. Мотивът - тежко нарушение на служебните задължения. Предложението беше подкрепено и от прокурори на Апелативната прокуратура – София.

Кадровиците искат не само Висшия съдебен съвет да намери основания за подобно решение, но и президентът да подпише Указ за прекратяването на мандата.

Прокурорската колегия на ВСС поиска отстраняването на Гешев

Ситуацията за момента изглежда патова, защото Гешев още е на посещение в САЩ. А без да се запознае с мотивите на колегите си, процедурата не може да бъде стартирана. Седмица след като получи документа, той има право да представи своите възражения. А три дни по-късно кадровиците ще решат отварят ли отново процедурата за предсрочно освобождаване на обвинител номер 1.

Апелативната прокуратура в София подкрепи искането за отстраняване на Гешев

Присъствието на израелски експерт по контратероризъм, доведен по разпореждане на главния прокурор, е основен мотив в искането на шестима от членовете на Прокурорската колегия Гешев да бъде освободен предсрочно.

„Главният прокурор, бидейки пострадал и бъдещ свидетел евентуално, по това дело, си е позволил да разпореди посещение на местопроизшествието на лице, което няма отношение към извършването на съществени действия и без одобрението на наблюдаващия прокурор”, заяви Георги Кузманов, вносител на искането.

Нещо повече, твърдят още вносителите - Гешев е получавал информация от този експерт. А всичко това, смятат кадровиците, е тежко нарушение на служебните задължения и главният прокурор трябва да бъде освободен предсрочно.

„Изненадаха ме, разбира се. По закон изискването е не по-малко от трима човека. Налице са основанията за образуване на такова производство вече”, заяви
Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет.

Процедурата не е нова за Висшия съдебен съвет. Два пъти вече въпросът за предсрочното освобождаване на Иван Гешев е бил поставян за обсъждане. Но по искане на министъра на правосъдието.

„За да го направим, сме преценили, че е основателно”, заяви Георги Кузманов.

РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ОПИТА ЗА АТЕНТАТ: Има разминаване в информацията от следствието и от официалните власти

Сега Съветът има седем дни, за да връчи лично на Гешев така направеното искане за прекратяване на мандата му.

 „Ако е извън страната, в момента, в който го получи. Тогава започва да тече седмодневния срок за представяне на писмено възражения или пък за доказателства”, каза Магдалинчев.

Висшият съдебен съвет трябва да установи всички факти и обстоятелства, засегнати в искането за прекратяване на мандата.

„Няма никаква пречка и да се разпитват свидетели, и да се изслушват лицата. Ако има и такива твърдения, ако някои посочи и поиска да бъде разпитан, Пленумът ще прецени дали това искане е допустимо и съответно дали следва да се разпитва или да не се допуска до разпит изобщо”, каза  Магдалинчев.

Малко след като от прокурорската колегия поискаха предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор, в тяхна подкрепа се обявиха и редови обвинители от Апелативен район - София.

„Не одобряваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия", казват те в свое становище.

Първи коментар дойде и от вътрешния министър Иван Демерджиев, който в предходния служебен кабинет подготвяше искането за отстраняването на Гешев.

„За мен това искане има един политически привкус, защото преди това чухме едно друго искане. Много притеснително е, ако политическите партии или част от тях имат такова влияние във Висшия съдебен съвет, че да могат да обезпечат различен резултат”, каза Демерджиев.

Съдебната реформа не е само смяна на главния прокурор. Иначе би била подмяна, категоричен е Иван Демерджиев.

„Много важен е въпросът кой ще замени главния прокурор и дали това няма да бъде подмяна на играч от един и същ отбор”, заяви Демерджиев.

На този етап Иван Гешев не отговаря на телефона си.

От Софийската градска прокуратура, която води разследването, изпратиха позиция, в която казват, че чуждестранен експерт не е участвал в действията по разследване. Действително е имало такъв експерт, доведен на мястото, но не по разпореждане на СГП. Този експерт не е допуснат от наблюдаващите прокурори, нито пък неговите думи и предположения са били записвани в протокола за оглед на местопроизшествието. От СГП казват още, че експертът не е извършвал нищо, само е гледал, и не е нарушил местопроизшествието. Действията по разследването са извършени с участието само на лица, които имат право да участват в тях.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.