"Ситуацията от последните два дни сякаш засили шансовете за кабинет с втория мандат", коментира бившият министър на отбраната

През последните два дни ставаме свидетели на една сюрреалистична картина на действителността в България. Свидетели сме на толкова абсурдни твърдения за зависимости, за обвързаности и влияние, че човек наистина остава втрещен. Всичко това говори за една дълбока деградация на държавността и на държавата. Ако трябва да се търси някакъв остров на стабилността – той трябва да се търси чрез съгласие на политическите партии за създаване на правителство. Това заяви в студиото на „Денят на живо” по NOVA News бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

По думите му шансове за кабинет с първия мандат са близки до нулата. „Вероятно има някаква нищожна вероятност за правителство на малцинството, което да бъде избрано с падащ кворум и други парламентарни сметки. Но това е близо до нулата. Унищожаването на шансовете на ГЕРБ да създаде правителство, е един пряк резултат от всичко случващо се с главния прокурор, неговия заместник и така нататък. Но за сметка на това, като че ли засилиха шансовете за кабинет с втория мандат”.

На въпрос дали ПП-ДБ би предложило Мария Габриел за премиер той отговори: „Това би било някаква своеобразна жертва заради нейната оставка като еврокомисар. Дълбоко се съмнявам, че биха предложили една политически обвързана фигура в своя мандат”.

Найденов коментира и скандала с главния прокурор на фона на визитите на Иван Гешев в Израел, Украйна, Турция и САЩ. „Не съм мислил дали тези посещения имат някакви геополитически проекции.  Не виждам каква връзка би имал скандала с неговите посещения. Ако има такава, то тя трябва да се търси в това, което обявиха политическите формации и това, което предприеха, когато започна формирането на кабинета  с мандата на ГЕРБ”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.