Вижте няколко полезни съвети за пестене на средства

Спестяването на пари е важна част от финансовата отговорност. То би трябвало да е наша първа задача още с първата заплата, която получим в живота си.

За съжаление, ние по-добре знаем как да харчим, а не как да пестим пари, но всичко е поправимо.

По света има милиони хора, които са доказали с действията си, че човек може да се измъкне от финансовия недоимък, ако си го постави като цел и ако се следва тази цел неотклонно в продължение на достатъчно време.

Чрез поставяне на реалистични цели за пестене и харчене, създаване на „спешен фонд“ и възползване от данъчните облекчения, в случай че е налице подобна възможност[MZ1] , всеки може да започне да изгражда своето стабилно финансово състояние, обясняват експертите на Изи Кредит. В тази статия ще предоставим полезни съвети как да увеличим спестяванията си.

Стъпка 1: Създайте бюджет

Създаването на бюджет е важна стъпка към увеличаване на спестяванията. Започнете, като изброите всичките си месечни източници на доходи, включително заплата и всички допълнителни доходи.

След това направете списък на всичките си месечни разходи, включително вноски по бързи кредити от Изи Кредит, плащания за наем или ипотека, комунални услуги, храна, транспортни разходи и разходи за развлечения.

След като създадете изчерпателен списък на всичките си източници на доходи и разходи, обърнете внимание на областите, в които можете да намалите ненужните разходи.

Помислете за преминаване към по-евтини алтернативи за определени домакински артикули или за намаляване на броя пъти, когато се храните навън всеки месец.

Стъпка 2:  Поставете си реалистични цели

Често сами саботираме спестовността си, като се опитваме да заделим настрана прекалено голяма сума пари наведнъж. Няма как да спестите 500 лв, ако получавате 1000 на месец. Това ви демотивира и изобщо се отказвате от идеята да заделяте пари, като харчите всичко до последната стотинка.

Много по-вероятно е обаче да успеете да спестите 100 лв от тези 1000, нали. Само след 10 месеца те ще са нараснали до 1000 лв., а след 2 години ще са 2 400 лв. Сравнете го с 0 спестени лева от първия вариант и ще разберете, че формулата “с малки суми, но редовно” наистина работи, ако я приложите за себе си. 

Стъпка 3: Проследяване на разходи

Проследяването на разходите е важна стъпка към увеличаване на вашите спестявания. Като записвате всеки лев, който харчите, получавате ясна представа къде отиват парите ви и кой разход можете да намалите. Този процес помага да се идентифицират ненужните разходи, които изяждат финансите ви и ще ви позволява да насочите тези средства към спестявания.

Стъпка 4: Спестяването е важно колкото плащането на вноските по кредита

Обикновено оставяме спестяването на пари за края на месеца - “ако ми останат, заделям”. Проблемът е, че никога не остава. Ето защо добра практика е да се сложи спестяването на едно ниво по важност с погасяване на вноските по кредит.

Както плащаме кредитите си точно на падежа, за да не ни се трупат лихви, така старателно трябва да отделяме и пари в спестовната си сметка. Нали уточнихме - 10% е напълно достатъчно. С останалите пари след спестяванията и вноските по кредита ще намерим начин да живеем спокойно. В България знаем и 2, и 200, само не знаем още да пестим достатъчно пари.

Да обобщим: Спестяването е възможно, ако спазвате тези прости 4 стъпки:

- Създавате писмен месечен бюджет

- Овладявате разходите

- Превръщате спестяването в приоритет, наравно с плащането навреме на вноските по кредити

- Поставяте си реалистични цели за пестене

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист. Настоящата статия е представена от „Изи Асет Мениджмънт “АД, собственик на търговската марка Изи Кредит, с рекламна цел.