"Решение на този въпрос трябва да бъде намерено, за да не сме непрекъснато в режим на обясняване", заяви конституционният съдия

Като изключим бомбастичните изказвания, безспорен е фактът, че тази тема от години се върти в писани, послания, оплаквания, докладвания и в крайна сметка доклади. Така че, решение на този въпрос трябва да бъде намерено, за да не сме непрекъснато в режим на обясняване. Да се гласува някаква процедура, която допълва съществуващото би било мъдра политическа дейност. Доколко това ще бъде направено умело и коректно в рамките на Конституцията, все още не мога да кажа. Но това е нещо, което засяга държавата. Това заяви в „Денят на живо” по NOVA News конституционният съдия Филип Димитров в отговор на въпрос, опитват ли се депутатите да прехвърлят „горещия картоф” с разследването на главния прокурор към съда.

По думите му механизъм за разследване на главния прокурор все пак съществува. „В момента, доколкото разбирам, тече някаква проверка. Това е една от стъпките в развитието на една евентуална наказателна процедура. Доколко тя е основателна или не – е съвършено друг въпрос. Но очевидно има подобен механизъм”, подчерта той. И допълни: „Наличието на някаква допълнителна процедура би било отпушване на една затлачена в продължение на години с цената на огромни и целенасочени усилия ситуация, в която се намираме пред своите партньори от ЕС”.

„Свидетели сме на един дискурс в държавата, който се води по един удивителен начин. Чухме, че едва ли не е нарушение на закона депутат да разговаря с депутат. Независимостта на която и да било власт, включително съдебната, се мери по това съответната институция да не се поддава на внушения, натиск или на указания. Тя не се мери по това той да не разговаря с хора”, коментира той изявленията, че е имало „разговор между магистрати и политици” на фона на скандала с главния прокурор.

И беше категоричен, че: „В крайна сметка – независимостта се мери в неподаването на внушение или натиск, а не в нечуването на това, което говори някой”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.