Представители на 7 европейски държави се събраха в Казанлък

Заплаха за българското розово масло заради регламент, който се подготвя от Европейската комисия. Според него маслото може да бъде определено като токсично. Представители на седем европейски държави се събраха в Казанлък, като настояват този регламент да бъде променен. 

Според регламента розовото масло може да бъде обявено за опасно за човека и така да бъде етикетирано при използването му в различни продукти. Според българските евродепутати единият от регламентите е „абсурден”. Ако ползвате парфюм с розово масло, след това го отмиете в банята и тази съставка попадне в канализацията, тя би отровила рибите. Ситуацията доведе до това българските евродепутати да се съберат, за да настояват етеричните масла да не попадат в тази категория. В борбата им се присъединиха техни колеги почти от цяла Европа.

Днес се оказа, че може би ще бъде постигнато съгласие за това розовото масло да бъде причислено като биологичен чист продукт.

България държи 75% от пазара на розово и лавандулово масло.

"Стремим се да живеем в един зелен и чист свят, а в момента се опитваме да обясним, защо се опитват да сложат най- естествения и натурален продукт - българското розово масло, което се получава от пароводна дестилация на българската роза дамасцена, в забранителен списък", заяви Филип Лисичаров, член на управителния съвет на Асоциацията на етеричнита масла.

"До края на годината смятам, че европарламентът ще приключи с гласуването на първо четене и се надявам, че ще намерим перфектния баланс за запазването на сектора", коментира Мария Спираки от ЕНП.

'Тя ще предложи да изтрием цял параграф от регламента, който засяга българските розопроизводители, както те пожелаха", допълни евродепутатът Андрей Новаков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.