„Имаме мнозинство от хора, които май не разбират как се живее животът", обясни финансистът

„Ще има проблеми, но по-важното е, че не бива да се стига до това - да не бъде приет нов бюджет преди да спре удължаването на миналогодишния. Няма да има пари за всичко, което харчи държавата, защото сега тя харчи на дефицит, ако има ново удължаване на бюджета. На първо място е държавният дълг, след това са пенсиите и заплатите. Това заяви бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов в ефира на предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Запитан може ли за седмица да бъде предложен нов бюджет, той отговори: „Чудеса стават”.

Дацов цитира член от Закона за бюджета, който предвижда МС да предложи на парламента решение за извършване на плащанията с удължаване на срока. Това означава някои от плащанията да не могат да бъдат направени, каза той. А Министерството на финансите ще трябва да влезе на ръчно управление, обясни Дацов.

„Дефицитът се финансира с пари от дълг. Имаме мнозинство от хора, които май не разбират как се живее животът. Някои от тях са представени и от парламента. Проблемът е по-дълбок от това, което си говорим. Той е в социалните устои. Бюджетът е израз на политиката”, обясни финансистът.

Той спомена някои от политическите аспекти в последните дни. „Появяват се хора, които ни уверяват в това как България може да живее изолирано. Това, че някой е бил младши адвокат в една кантора, не значи, че е супер юрист. Влизайки в парламента, той си остава младши адвокат. Това, че някой е военен, не значи, че може да командва ВВС. Когато се забравят уроците на миналото, така се получава. Хората трябва да са достатъчно разумни, за да различават желанието от реалността”, обясни той.

Припомняме, че към момента Бюджет 2022 действа до 10 юни. След това не е ясно как ще се определят публичните финанси на държавата.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.