Това заяви държавният секретар на САЩ

Сега е моментът членовете на НАТО да финализират присъединяването на Швеция към НАТО. Това заяви при посещение в Швеция и други скандинавски страни днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

Финландия официално стана 31-вият член на НАТО

На пресконференция в северния шведски град Люлео Блинкен отбеляза, че Швеция е предприела забележителни стъпки в отговор на опасенията за сигурността, изразени от членуваща в НАТО Турция, и многократно е доказала ангажимента си към Алианса.

„Смятаме, че сега е моментът и няма причина да не продължим напред”, каза държавният секретар.

Той отхвърли предположението, че съгласието на Турция за присъединяването на Швеция към Алианса може да бъде свързано с продажбата на изтребители F-16 на Анкара, въпреки че Джо Байдън намекна за подобна връзка. 

Унгария задържа ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО

По-рано през деня Турция призова Швеция да предприеме съдебно преследване на лицата, отговорни за прожектирането на знамето на забранена групировка върху сградата на шведския парламент в деня, в който турският президент Реджеп Тайип Ердоган спечели балотажа на президентските избори.

„Поддържаме постоянен контакт с турските си колеги във връзка с този специфичен въпрос”, каза шведският премиер Улф Кристершон на днешната пресконференция в Люлео. 

„Имаме меморандум и го изпълняваме, а последната част от него ще влезе в сила на 1 юни и ще включва ново законодателство за борбата срещу тероризма”, допълни Кристершон и подчерта, че това е важна стъпка, която отговаря на исканията на Турция.

Анкара ратифицира членството на Финландия в НАТО в края на март, но все още има възражения срещу присъединяването на Швеция, тъй като смята, че Стокхолм приютява членове на терористични групировки, припомня Ройтерс.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Десислава Иванова, БТА