Денков и Габриел са двама талантливи хора, които могат да изведат България напред, каза той

"Очаквам в залата да се подкрепи кандидатурата на акад. Денков и Мария Габриел. Това правителство може да покаже, че съединението прави силата в добрия смисъл на думата, когато двама талантливи и доказали се хора, с управленски опит, могат да изведат с правителството си България напред". Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков за NOVA.

СНИМКИ ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НС ВИЖТЕ ТУК

По-късно, от парламентарната трибуна, той представи официално кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер в новия проектокабинет.

"Във всяка страна има хора, които са талантливи и можещи и това, с което те се занимават, предопределя развитието на дадена държава. Ролята на политиците и държавниците е да направят така, че тези талантливи хора да могат да работят за прогреса на своето общество. Това каза Кирил Петков от парламентарната трибуна. Кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател на България ще бъде подложена на гласуване по време на извънредното заседание на Народното събрание.

„Това, че Денков ще води кабинета в първите девет, а Мария Габриел – във вторите девет месеца, ми дава надежда. Хиляди учени са използвали цитати от акад. Денков. Това доказва, че той има принос към развитието на човечеството. Влиза в топ 1% на учените в неговата област в цял свят. Прилагал е своите научни постижения и в практиката. Има и богат административен опит”, каза още Петков.

Радев: ГЕРБ, ПП и ДБ спечелиха за сметка на измамения избирател и демокрацията

Той не пести добрите си думи и по адрес на Мария Габриел, която определи като „друг голям талант на България и човек, доказал се като европейски лидер”.

„Големият талант се вижда и при предложените за министри”, подчерта Петков. И призова за „ограничаване на политиканстването”, за да се разгърне потенциалът на предложения с мандата на ПП-ДБ кабинет.

Според Петков концентрацията на власт винаги крие риск от корупция. "В България, когато някой заяви, че само Господ е над него, това крие огромен риск за цялата система на управление. Както няма главен съдия, така не трябва да има и главен прокурор. Когато има повече институции, които имат споделяне на властта по конкуриращ се начин, тогава има шанс системата да излъчи по-добри резултати", каза още съпредседателят на ПП пред камерата на NOVA. 

По думите му той ще даде доброволно имунитета си, който днес бе поискан от прокуратурата. "Ще го направя, след като се създаде комисия, която да покаже всички документи, защото искам да осветя как прокуратурата се ползва за бухалка в абсолютно инсцениран случай. От нищо не ме е страх", посочи Петков. 

След като парламентът одобри кабинета "Денков - Габриел", Петков каза, че се надява това правителство да изкара 4-годишен мандат. 

ВСИЧКО ЗА ГЛАСУВАНЕТО НА КАБИНЕТА "ДЕНКОВ - ГАБРИЕЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.