Парламентът навлиза в нова фаза след вота за кабинет

Народното събрание влиза в нова фаза след историческото гласуване на редовния кабинет с ротационен премиер. От ДПС поискаха още днес Делян Пеевски, който даде единият от двата гласа на движението за новия редовен кабинет, да бъде избран за член на Комисията по конституционни въпроси.

В първото си заседание след избора на новото правителство, депутатите се заеха с приоритетните задачи. По предложение на ДПС още за днес беше вкарана точката за промяна в Конституционната комисия, с която за член се предлага Делян Пеевски. Предложението бе прието.

Против решението се изказа независимият депутат Радостин Василев. „Виждам, че в ДПС има желание Пеевски да започне бързо с конституционната реформа. Явно новият парламент ще достигне нови висини  в своето развитие. Предполагам след това Халил Летифов трябва да оглави ЦИК предвид сигналите срещу него. Къде е точката за Бойко Борисов и имунитета му?”, попита той.

„Подпряно от дългата и твърда ръка на ДПС в лицето на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се създаде Лигата на отвратителните. „Магнитски” и „Нексо” се събраха, за да гарантират проевропейското ни бъдеще”, подчерта от парламентарната трибуна Станислав Балабанов, ИТН.

Пред NOVA от ПП-ДБ обясниха, че за да има Конституционна реформа, подкрепата на опозицията е задължителна. А във вчерашното решение на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ да подкрепят кабинета "Денков- Габриел" имало по-дълбок стратегически замисъл.

„Да ги върне в европейските теми, защото изпаднаха от Либералния алианс.... Ние дори не можем да изберем нов ВСС без мнозинство от 2/3. Как ще изберем нов ВСС, който да избере нов главен прокурор?”, попита Явор Божанков, ПП-ДБ.

И от ГЕРБ-СДС потвърдиха, че за конституционната реформа ще трябва мнозинство, по-голямо от това на първите две партии в парламента. „За да се случи конституционна реформа трябват гласовете на ДПС. ДПС е легитимна партия. И от това няма как да се избяга. Никой не е поставял претенции някой от тях да е председател на комисията”, подчерта Даниел Митов, ГЕРБ-СДС.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще замести колегата си Гюнер Ахмед в комисията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.