"Всички говорят за редовен кабинет, а в пленарна зала атакуваха самата идея за правителство", посочи депутатът от ПП-ДБ

Гласувах с абсолютна убеденост за наш кабинет, в наш мандат, за наш премиер – Денков. Това искахме от самото начало. Ние казахме, че пред България друг път няма. Това е програмата, това са националните приоритети. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" Явор Божанков.

По думите му няма никаква вътрешна колизия заради присъствието на Мария Габриел като вицепремиер от ГЕРБ в състава на кабинета. „Това е вицепремиер, който е бил еврокомисар и има добри позиции в ЕНП, които са доминиращи в Европа. Ако преследваме външнополитическите цели за влизане в Шенген и еврозоната, имаме нужда от тези позиции и експертиза”, каза Божанков.

„Вчера ни атакуваха брутално. Президентът излезе по време на химна, за да ни блъска още малко пред медиите. Това е същият президент, който постоянно казва, че редовен кабинет трябва да има. Атакуваха ни и БСП, които казваха същото. Те получаваха няколко пъти мандат и знаят колко е трудно и как самите те не успяха да го реализират. ИТН също хвърлиха камък, макар че и те носят вина да сме в тази спирала от избори. Сякаш всички искаха редовен кабинет, а вчера атаката бе по самата идея да има редовно правителство. Нямаше дебат в зала по състава и програмата”, подчерта народният представител.

Той коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета. „Това не е поискана подкрепа. Кабинетът щеше да бъде избран с и без тези два гласа. Те са решили да гласуват така и подчертаха, че става въпрос за тяхната подкрепа за конституционна реформа. Ние за такава ще търсим подкрепа и от БСП, и от ИТН. ДПС имат готовност, защото разполагат с готов проект от предишни НС”, каза депутатът.

Той допълни, че първата задача, с която ще се заеме кабинетът "Денков - Габриел", е съставянето на нов бюджет.

"Преди да сдаде служебната власт, Радев похарчи 4 млрд. лева за 4 дни за разплащане на пътни фирми. Това е огромен скандал и абсолютно недопустимо - да ни поставя пред свършен факт", каза още Божанков.

Той похвали служебните министри, които са работили за правосъдната реформа и влизането ни в еврозоната. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.