"Революцията свърши. Хората са ни избрали, за да решаваме проблеми", коментира зам.-председателят на ГЕРБ

България има нужда от редовно правителство, така че персоналните емоции нямат значение. Ние във времето сме си наговорили с останалите парламентарно представени партии такива неща, че най-вероятно емоциите не са отшумели. Но си даваме сметка, че хората са ни изпратили в парламента, не за да действаме емоционално, а за да поставяме цели пред държавата и обществото и да решаваме проблеми. А те могат да бъдат решени само при работещ кабинет. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ГЕРБ и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Той подчерта, че вчерашният ден е „сложил окончателен край на революцията, започнала преди две години”. „Целта на всяка революция е да убеди хората, че са жертви на някакви външни обстоятелства. Да съблече от тях отговорността за случващото се. Преди две години се борихме с една десетоглава хидра, наречена корупция, чийто глави трябваше да отрежем, за да бъде всичко наред. Очевидно това се оказа невярно - че някой въобще си е въобразявал, че животът е толкова простичък. Революцията съм я разбрал. Тя приключи. Отдавна говорим, че трябва да има и съдебна, и конституционна реформа. Казахме и преди две години, че сме готови да говорим по въпроса. Не ни бяха необходими две години изгубено време и пет избора, за да стигнем пак до същото нещо”, посочи Митов.

Той коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета. „За да се случи конституционна реформа, трябват и гласовете на ДПС. Това е легитимна българска политическа партия, избрана от български граждани да присъства в парламента със съответната тежест. Няма как да се избяга от това. Дори и „Да, България” и Христо Иванов признават легитимността и съществуването на този фактор. За да се стигне до конституционна и правосъдна реформа, ще трябва да се водят сериозни, зрели и лишени от емоции разговори, които включват ДПС”, заяви Митов.

Той каза, че ГЕРБ-СДС са получили гаранции, че няма да има "поголовни чистки", за каквито се чу в записа от заседание на Националния съвет на ПП, разпространен от Радостин Василев. "Разбира се, трябва да наблюдаваме внимателно процеса. Държавната администрация да работи по закон, да не се правят чистки и да не се уволняват хора безразборно", коментира Митов.

На въпрос дали ще сменят шефове на служби, той отговори: „В разговор с парламента и партиите ще се вземат решения дали трябва, или не да се сменят шефове на служби. Имаше съпротива срещу избирането на редовен кабинет, вчера изслушахме погребалното слово и елегията на президента по загубената му лична власт и стана ясно, че тази съпротива е преодоляна до голяма степен. Оттук насетне в ръцете на редовния кабинет е да направи верните неща, да се надяваме, че ще върви по правилния път". 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.