Станимир Георгиев ще бъде зам.-министър на отбраната

Със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков са назначени двама заместник-министри.

Стоян Темелакиев е назначен на поста заместник-министър на вътрешните работи. Темелакиев е магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Кариерата му изцяло минава в системата на МВР. От 2007 г. до 2013 г. е работил в структурата на ГДБОП, а от 2013 г. до 2015 г. е бил началник отдел в Държавна агенция „Национална сигурност“. В периода 2015-2020 г е заемал длъжността заместник-директор на ГДБОП, а от 2020 г е бил заместник главен секретар на МВР. От декември 2021 до август 2022 г. е заместник-министър на вътрешните работи.

Полковник о.з. Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на отбраната. Той е заемал същата длъжност през 2022 г. Завършил е специалност „Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства“, както и магистърска степен „Инженер по радиоелектроника“ във ВВВУ „Георги Бенковски“. Магистър е и по военно дело във Военна академия „Г.С Раковски“. Обучавал се в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим. Полковник Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в постоянната делегация на България в НАТО като съветник по въпросите на отбраната и началник на служба по въпросите на отбраната. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция „Инвестиции в отбраната“ на Международния секретариат на НАТО. Георгиев е дългогодишен служител на Министерството на отбраната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.