„Аз морален съдник на никого не съм”, каза Христо Иванов

Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев са гласували „въздържал се” вчера при обсъждане на включването на Делян Пеевски в Комисията по конституционни въпроси. „Не е нужно да ни дават обяснение за това, защото с това гласуване те не са подкрепили предложението”. Това каза депутатът от ПП-ДБ Каня Панева в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Ние по никакъв начин не сме си променили мнението към ДПС. Ние потвърдихме, че няма как г-н Пеевски – такава знакова личност да влезе в тази комисия, която тепърва трябва да предлага конституционни реформи”, каза Пеева и допълни, че Христо Иванов е призовал от трибуната на парламента ДПС да оттегли кандидатурата на Пеевски.

В отговор Пеевски каза, че ако Христо Иванов иска конституционни промени, той ще бъде част от комисията. „Факт е, че това е тяхно право и ние нищо не може да направим”, каза Панева.

„Ако искаме България да върви напред, ние трябва да бъдем конструктивни и диалогични”, обясни тя.

За предстоящите конституционни реформи тя изтъкна, че ще настояват за прозрачност при избиране на главен прокурор и неговите действия.

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Христо Иванов обясни, че Комисията по конституционни въпроси трябва да се занимава само с прилагането на европейските стандарти в областта на правосъдието. „Не е моя позиция да искам персонални решения. Мога да предложа принципи и да дам пример за прилагането им. Принципът е в тази комисия да влязат хора, които не са разделящи. Аз също съм разделящ”, каза Христо Иванов.

„Аз морален съдник на никого не съм”, каза Христо Иванов и обясни, че парламентът не е съд и не бива да е съд.  

Манол Генов: Преди година и половина Пеевски е създал проект за промени в Конституцията

Предлагат Бойко Борисов за член на Комисията по външна политика

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.