Какви са промените, предложени от Движението

Сблъсък на позиции в Народното събрание заради участието на Делян Пеевски в комисията, която трябва да изготви промените в Конституцията. За да се изяснят, се наложи Христо Иванов отново да гостува в стаята на ДПС.

От Движението обявиха готовност и показаха проект за промени в основния закон в частта за съдебната власт. „Може да се запознаете с него и на български, и на английски”, обясни Пеевски.

НС реши: Пеевски вече е член на Комисията по конституционни въпроси

Скандалът обаче измести разговора по същество. Христо Иванов се обяви против включването на Пеевски в комисията, където ще се води дебатът за конституционните промени.

„Естествено, че и на мен ми се иска да си сложа името върху нея, обаче ме е страх, че ще си сложа името върху нейния провал”, посочи Иванов.

„Знаете ли кой е в основата на разработката на този проект - Пеевски, г-н Иванов, Пеевски е. Реформата ще бъде направена и това не е инат и не е изпиране, както искате да го представите. Защото няма какво да перем”, категоричен беше Йордан Цонев от ДПС.

От кулоарите Пеевски отговори на персоналните критики: „Ако искат да правят конституционна реформа - така ще бъде. Най-малкото Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на някого”, подчерта депутатът от Движението.

Пеевски след среща с Петков: Целта е общ проект за конституционни промени

Конфликтната ситуация между ДБ и ДПС предизвика реакции и на останалите партии. 

„Политическите страсти трябва да бъдат оставени настрана. Да подходим разумно. И ако всички сме убедени, че тази комисия трябва да има своя резултат, дори и да е нужно малко време, да си го дадем”, настоя Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„От вчера стана ясно, че Пеевски е чест гост в стаята на „Продължаваме Промяната - Демократична България”. И големият въпрос е защо от „Промяната” и ДБ не търсят подкрепата на третата политическа сила, а на четвъртата”, заяви Костадин Костадинов.

„Христо Иванов е напът да се отрече от многогодишната си битка за съдебна реформа. Точно защото разбрахте, че нямате контрол върху процеса”, каза Корнелия Нинова.

„Не разбирам какво срамно има в това г-н Пеевски да ви е в комисията. При положение, че му ходихте на крака да го молите. Какво е срамното”, попита Тошко Йорданов от ИТН.

Манол Генов: Преди година и половина Пеевски е създал проект за промени в Конституцията

И последва обрат - Христо Иванов се изправи очи в очи с Пеевски, но и с Мустафа Карадайъ в стаята на ДПС. След час разговори позициите не бяха сближени.

„Спорим и обсъждаме възможните действия и варианти. Разменяме аргументи. Имаме разговор, съгласие - няма. В тази комисия да влязат хора, които не са разделящи. Аз също съм разделящ. Затова стоя настрани”, уточни Иванов.

От ДПС дадоха определение за готвените промени - нов обществен договор. „Тези промени, за да се случат, трябва всички да разберат къде се намират. И да кацнат в парламента, защото още се реят и не разбират какво се случва в България. Всичко, където летяха в розовите облаци, свърши със съставянето на това правителство. Новият обществен договор. Запомнете го и много скоро ще разберете какво имаме предвид”, посочи Пеевски.

Какви са предложените от ДПС промени в Конституцията

В частта „Съдебна реформа” промените предвиждат разделяне на ВСС на два съвета - на съдиите и на прокурорите. Без участие на главния прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министъра на правосъдието в новите два съвета. И още - занапред главният прокурор да не може да се произнася върху конкретни прокурорски актове. Най-важното според ДПС - слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.