По думите ѝ крайното гласуване ще покаже дали искането е оттеглено защото двама от вносителите изведнъж са си променили мнението

Развоят на настоящата процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор е поредното доказателство, че имаме проблем с личността и статута му. Задаваме си въпроси как да прочетем едно процесуална процедура. Дали е опит да се спаси главният прокурор или има легитимни юридически цели, при всички положения означава, че имаме проблем. В следващите 48 часа ще бъде взето решение. Това каза зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Надежда Йорданова. 

Ако ВСС отстрани Гешев: Президентът решава кога да го освободи от поста

"Крайното гласуване ще покаже дали искането е оттеглено защото двама от вносителите изведнъж са си променили мнението или действително са решили да бъде по-стегната процедура и професионални качества. При второто искане доказателствата са ясни и лесно събираеми. Тече етапът на събиране на доказателствата. Първото искане, свързано с израелския експерт, е преплетено с текущо досъдебно производство", коментира тя.

По думите ѝ основната идея е промяна на структурата на прокуратурата. "Дори да има главен прокурор, да не е всевластен и да не оказва надзор на всеки прокурор в системата да извършва или не определени действия", обясни бившият правосъден министър. 

Според нея КС ще се произнесе дали да гледа искането на Гешев за правото на ВСС да се произнася по неговия казус до 2 седмици. "Това е шум в системата, опит за бавене на процедурата. КС само преди няколко месеца по аналогичен казус каза, че въпреки че мандатът на Инспекторат акъм ВСС е изтекъл, може да упражнява своите правомощия докато не се избере нов. Решенията на КС действат занапред", посочи Йорданова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.