Как телефоните ни могат да ни известяват за бедствие?

При труса в Пловдивско преди дни много хора получиха съобщения на телефоните си секунди преди самото земетресение. Това е възможно с настройка на телефоните ни, ако са с операционна система Android. Вторият вариант е чрез услуга на Румънския институт за изследване и развитие на физиката на земята - през техния Twitter или Telegram. Можем ли да оцелеем в смъртоносен трус от 7 по Рихтер? Търсим отговора със силите на „Аварийна помощ и превенция“. Екипът ни влезе в специален симулатор за земетресения.

„Това е имитация на класна стая, в която има земетресение от 7 по Рихтер. Вертикален трус, който се усеща много силно”, разказа Красимир Димитров.

Симулираме нов трус. Но този път с доброволци, на които това упражнение ще помогне да вземат правилно решение при нужда. В реални условия обаче паниката обичайно взима връх.

Силно земетресение в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Освен „златните правила“, животът ни може да бъде спасен и от смартфоните. След земетресението в Пловдив в сряда, много хора ни показаха съобщения, които ги предупредили за земетресението. И сами задаваха въпроса – защо при някои съобщението е закъсняло, а при други – не.


„Това разминаване е възможно да се получи, поради факта, че по време на земетресение се получават два вида вълни - едните са първични, а другите са вторични", обясни Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Така съобщението стига спрямо това кои вълни е засякъл телефонът ни. Очаква се скоро да заработи и Националната система за ранно предупреждение от бедствия. Тя все още се разработва от Дирекция пожарна безопасност, но няма да може да ни известява при земетресение. А само опасности, за които аварийните екипи могат да съберат предварителна информация – наводнения и мощни бури. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.