Тя и д-р Спас Спасков коментираха скандала с апартамента в лечебното заведение

След скандала, разтърсил бившата правителствена болница „Лозенец”: Кой и как контролира какво оборудване е допустимо в държавно лечебно заведение? Екипът на NOVA ви разказа за жилището фантом, което се намира на територията на здравното заведение, обзаведено е скъпо и до момента е било под ключ. 

„Най-възмутителна е кратката ни памет. Преди няколко години излезе доклад, който показа, че в помещенията на бившата правителствена болница е имало видеонаблюдение и звукозаписи. Да ви припомня скандала с трансплантациите. Нищо не се случи там. Винаги е имало протести при смяната на ръководството на тази болница”, коментира д-р Мария Петрова, адвокат и специалист по медицинско право.

Тя обясни, че информацията за здравословното състояние на човек е чувствителна и затова е регламентирана. „Камери в болнични стаи и операционни не може да има без съгласието на хората”, заяви д-р Петрова.

Серия от проверки за тайнствения апартамент в болница „Лозенец”

Тя припомни скандала с трансплантациите. „Спомняте си, че излезе информация, която не беше опровергана, че висш държавен служител е прескочил реда за трансплантиране, че в тази болница са трансплантирани хора против закона, по начин, много наподобяващ търговията на органи. Имаше информация за между 50 и 100 фиктивни хоспитализации, с които беше точена Здравната каса. Какво стана с всички тези случаи?”, попита адвокат Петрова.

„В дните, в които Здравната каса е оглавявана от човек, за когото преди 10 години стана ясно, че е в конфликт на интереси и е сключвал договори със свои близки, не можем да очакваме тези хора да упражняват контрол. Това е публично, плати си глобите, възстанови едни суми”, каза д-р Петрова.

Според нея "Лозенец" не е единствената болница, в която има "такива луксове". "Чувала съм и за други. Ако разпитате, ще откриете подобни луксове”, заяви адвокат Петрова.

„В „Пирогов” със сигурност нямаше такова нещо, поне докато аз работех там”, каза д-р Спас Спасков, бивш директор на спешния институт.

„Документите ги има. Търсенето на документи трябва да се прави от този, който знае къде. Най-вероятно тези, които до момента са ги търсили, не знаят. Най-вероятно такива документи имат и дубъл”, коментира д-р Спасков.

„Скандалът излиза във време, в което има апетити за овладяване на Медицинския факултет на СУ. Тези скандали стават публични, защото нечии интереси са засегнати”, коментира адвокат Петрова.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова