Анализ на социолога Светлин Тачев и политолога Ивайло Динев

Най-важното е, че има правителство, защото имат да се вземат много решения. Противопоставянето на млади и стари премина в борба на всеки срещу всеки. Тя размести полюсите и започна да формира нови групи и противници. Създават се компромиси, които ще видим до какво ще доведат. Това каза за "Твоят ден" социологът Светлин Тачев от "Галъп Интернешънъл".

Коларова: Радев никога няма да прости на ПП израза „ала-бала с президента”

По думите му правителството може да не издържи повече от местните избори. "Това зависи от съдебната реформа и етапите на сработване. Конституционно мнозинство без ДПС няма как да се случи, но залогът на ПП е много по-голям след правителство с ГЕРБ. Партията на Борисов се легитимира чрез тази коалиция, ДПС също може да го направи. Въпросът е кой ще понесе по-голяма тежест върху себе си", посочи той.

Политологът Ивайло Динев смята, че ситуацията е много сложна. "Важно е кой ще води за инициативата за успехите на кабинета, ако има такива. Демократичната общност преживя еволюция - от улични демонстрации, през създаване на политически партии и сега преговори с основните си съперници - ГЕРБ и ДПС. Това не беше добре разказано в подготовката за коалицията. ГЕРБ влязоха в нея доста по-подготвени, искаха коалиция с ПП от дълго време. Остава усещането, че коалицията стана бързо и неясно", коментира той. 

Според него е добър ход, че ротационните премиери не са лидерите на двете сили. "Ротационният кабинет едва ли ще има дълъг живот, двете първи сили ще бъдат конкуренция на местните избори, а това ще донесе щети. Влизането на Пеевски в комисията е потенциална бомба. Радикалната критика на "Възраждане" действа като лепило и прави кабинетът да изглежда като по-малкото зло", заяви Динев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.