Той беше хоспитализиран от петък в клиниката Сан Рафаеле в Милано за планирани тестове за левкемия

Бившият премиер на Италия и президент на Милан Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст. Той беше хоспитализиран от петък в клиниката Сан Рафаеле в Милано за планирани тестове за левкемия, от която страдаше от известно време.

Веднага заваляха вълна от тъга и съболезнования от целия свят.  Емоционална реакция на Дарина Павлова след смъртта на Силвио Берлускони. Вдовицата на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов посвети пост в Инстаграм на покойния италиански премиер. Към поста има и снимка на българката с известния политик. "Ci vorrà del tempo per superare lo shock della perdita", пише Дарина Павлов. В превод от италиански думите й звучат така: "Ще отнеме известно време, за да преодолея шока от загубата."

СНИМКИ НА БЕРЛУСКОНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е опечален от смъртта на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони, защото той е бил негов истински приятел и скъп човек.

"За мен Силвио беше скъп човек, истински приятел", се казва в съболезнователна телеграма, адресирана от Путин до президента на Италия Серджо Матареле.

"Научих с голяма мъка новината за смъртта на Силвио Берлускони, основател и лидер  на "Форца Италия", главно действащо лице за продължителни периоди в италианската политика и в институциите на републиката. Берлускони беше велик политически лидер, който беляза историята на нашата република, който повлия на парадигмите, на обичаите и на езика в Италия", подчерта Матарела.

Бившият италиански премиер и бивш еврокомисар Романо Проди заяви, че ще запомни Берлускони като политически лидер, който през дългия си и интензивен период на отдаденост на обществени ангажименти е имал голямо влияние върху живота на Италия, не само върху институциите в страната, но също и върху живота на италианците. "Ние с него представлявахме различни и противопоставящи се светове, но нашето съперничество никога не се е превръщало в чувство на ненавист на лично ниво и дебатът винаги е бил в сферата на взаимното уважение", заяви Проди и каза, че уважава подкрепата на Берлускони за европеъската кауза преди всичко, защото тя е била изразена и потвърдена в трудни периоди за общата европейска съдба.

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето, водеща фигура от партията на премиерката Джорджа Мелони "Италиански братя", заяви, че кончината на Берлускони е край на една ера и смъртта му поражда огромна скръб, а той оставя след себе си огромна празнина, защото е бил един велик мъж.

Почина Силвио Берлускони (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя публикува видеоклип в памет на Берлускони. Двамата често не са се разбирали в политическите среди, но във видеото си тя си спомня за милиардера като за "един от най-влиятелните мъже в историята на Италия".

Мелони възхвалява неговата смелост и решителност, като добавя: "С него Италия научи, че никога не трябва да й се налагат ограничения".

Лидерката на левоцентриската Демократическа партия Ели Шлайн, която е противник на десницата на Мелони, отбеляза, че със смъртта на Берлускони се слага край на една ера. "Всичко ни разделяше и ни разделя от неговата политическа визия, но човешкото уважение към една личност, изиграла главна роля в историята на нашата страна, остава", заяви Шлайн.

Бившият премиер Матео Ренци и лидер на центристката партия "Италия вива" заяви, че мнозина са обичали, но и мнозина са мразели Берлускони, но всеки трябва да признае неговото въздействие върху италианския политически живот, както и върху икономиката, спорта и телевизията, което е било безпрецедентно. 

Председателят на италианския Сенат Иняцио Ла Руса, водеща фигура от партията на Мелони  нарече Берлускони "негов по-възрастен брат". Председателят на долната парламентарна камара Лоренцо Фонтана определи Берлускони като "абсолютен протагонист в националната, европейката и международната политика и в икономическата сфера".

Заради кончината на Берлускони италианският външен министър Антонио Таяни съкрати визитата си в САЩ и заяви, че изпитва огромна тъга от загубата на приятеля си. А вътрешният министър и лидер на крайнодясната партия "Лига", съюзник на партията на Берлускони, Матео Салвини определи четирикратния премиер на Италия като "велик италианец, един от най-великите във всички области и от всички гледни точки". Той сподели също така, че днес е изгубил в лицето на Берлускони един голям приятел и че се чувства опустошен. "Аз рядко плача, но днес е един от дните, в които аз плача", заяви Салвини.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС