Вицепрезидентът отказа да коментира конкретното назначение

Полярни коментари след избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. Бързината, с която прокурорската колеги във Висшия съдебен съвет взе това решение, предизвика реакцията на "Продължаваме Промяната - "Демократична България". Те призоваха Сарафов да се оттегли. Наследникът на поста на Иван Гешев им отговори с декларация. А юристи влязоха в спор - достатъчна ли е само прокурорската колегия, или е трябвало да гласуват всички членове на ВСС. Вицепрезидентът Илияна Йотова отказа да коментира конкретното назначение.

ПП-ДБ призова Борислав Сарафов да подаде оставка

Изборът Борислав Сарафов временно да седне в стола на главния прокурор предизвика бурни политически реакции. Несъгласие с фигурата на Сарафов изразиха от ПП - ДБ. Според втората политическа сила този избор е цитирам "фарс" и настояха Борислав Сарафов незабавно да си подаде оставката.

"Това, че г-н Сарафов преживя един катарзис… Когато в продължение на години беше заместник-главен прокурор както при Цацаров, така и при Гешев, действително човек трудно може да повярва в подобен катарзис и преживяване на вътрешна промяна, различна нагласа към прилагане на правото, върховенството на закона. Причината г-н Петков да се откаже от своя имунитет е, за да разсее всяко съмнение, че Сарафов има някакво отношение към развитието на това производство", заяви Васил Пандов от ПП-ДБ.

Искането им доведе до критики от "Дондуков" 2. Вицепрезидентът Илияна Йотова обвини ПП- ДБ в опит за политическа намеса в независимата съдебна власт. "Няма да коментирам това назначение, защото то е изцяло в работата на друга власт – съдебната власт и те са в правото си да решат какво да правят оттук нататък. Даже за мен беше учудваща тази нова реакция от страна на една парламентарно представените партии и коалиции, която според мен снощи направи опит да се набърка в независимата съдебна система. Това не ме учудва!", заяви Илияна Йотова.

Лена Бориславова я призова да каже дали е съгласна или не с това назначение. "Освен това да изрази причина - например да, мисля, че г-н Сарафов е приемлива личност, да той има високи морални и професионални качества, нещо, което не смятаме, че е факт. Тогава да изразява мнение. В конкретния случай се опитва да предизвика политически скандал", смята тя.

Заявката за бъдещите действия на Борислав Сарафов е и основната причина Кирил Петков да се откаже от имунитета си. "Това, че ще преразгледа внесените искания за вдигане на имунитети, на практика поставя под риск работата на комисията, която трябва да осветли работата на прокуратурата. Редно е Борисов да последва хода на Петков, в името на публичността", заяви Бориславова.

От ГЕРБ -СДС коментираха лаконично изборът на Сарафов. "Не мога да определя решението на прокурорската колегия като фарс, но си задавам въпроса преди да бъде публикуван указът за освобождаване на Гешев дали са имали право да изберат Сарафов", попита Румен Христов.

От БСП пък застанаха на страната на вицепрезидента и бяха категорични, че не може политиците да се месят в работата на законодателната власт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook