Министърът на транспорта в предаването „На фокус”

От началото на наводненията в части от страната действията на всички ведомства са били адекватни. Това заяви в предаването „На фокус” транспортният министър Георги Гвоздейков.

„Информацията от сутринта е, че ситуацията вече се нормализира, нивата на язовирите са в спад”, заяви Гвоздейков.

Според него критиките на вицепезидента Илияна Йотова били неуместни.

Ревизията в Министерството на транспорта ще обхване периода от началото на годината, а не само последните три месеца, каза още Гвоздейков.

От петък той има и назначени зам.-министри – в ресорите жп транспорт, воден транспорт и телекомуникации и съобщения.

„Основният критерий, който съм търсил, е експертизата”, каза Гвоздейков. Заместник-министрите не били политически ангажирани, увери министърът.

Назначиха още четирима заместник-министри

„Инж. Бисер Минчев поема жп транспорта. Той има дълъг опит в НКЖИ. Водният транспорт е поверен на Анна Натова. Тя също е с голям опит в ДП „Пристанищна инфраструктура”.

Григорий Григоров поема телекомуникациите. Именно на него ще се разчита да реши проблемите в пощите”, заяви министър Гвоздейков.

Той вече е имал и първата си среща като министър. Тя е била с представители на таксиметровия бранш.

„Първото искане беше за компенсациите, които покриват част от сумата за патентен данък, който се плаща към съответните общини. Това е една COVID мярка. Тъй като общините приемат бюджетните си програми в края на годината, вече бяха приели този модел, заложен е за плащане по-малкия данък. Ние трябва да докомпенсираме. Проведох среща с г-н Василев, имам уверението, че тази помощ ще бъде включена в държавния бюджет. Сумата е 6 милиона лева, тя ще бъде разпределена към всички общини. Това е последен период на тази мярка. С това дотацията на таксиметровите шофьори ще приключи”, каза Гвоздейков.

Той обясни, че в петък има спрени поръчки за железопътния транспорт, а тази седмица ще спре и други. Причината била нарушени процедури. „Има заложени за изпълнение неща, които намяме ангажимен по ПВУ, те трябва да бъдат финансирани от държавния бюджет и го натоварват”, каза Гвоздейков.

Процедурата за подвижен състав не била преминала през становище на Фонда на МФ. Имало заложено за изграждане на 4 ремонтни бази на територията на страната, но нямало информация нито колко ще струват, нито откъде ще се вземат парите.

Процесите ще бъдат оптимизирани и ще бъдат стартирани отново.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.