Какви са версиите за случилото се?

Шансовете за оцеляване на петимата пътници на борда на подводницата "Титан" бързо се намаляват, тъй като запасите от кислород ще свършат в 14:08 ч. българско време днес, предупреди бреговата охрана на САЩ.

Според д-р Илия Щирков, дългогодишен командир на изследователска подводница, вероятността авантюристите на борда на "Титан" да са живи е почти нулева.

"Кислородът им може да е свършил отдавна.Средната консумация на човек е около половин литър на минута. При тях обаче може да е наполовина заради емоционалното им състояние. Ако спят, може да го снижат 0,3", обясни той. 

ПРОБЛЕМИ С КОНСТРУКЦИЯТА: Изчезналата подводница е била с необичаен дизайн

По думите му почукванията от подводницата означават, че има устройство, което периодично изпраща кратки ултразвукови импулси. "Дали идва от подводницата, или не, е трудно да се каже. Дори плавателният съд да бъде засечен с локатори, докато бъде намерен долу, на голяма дълбочина и в тъмнината, ще мине поне половин ден. Съществува и хипотеза, че "Титан" може да е изляза на повърхността. Подводницата има 7 системи за изплаване, една от тях действа независимо дали е жив екипажът. При всички случаи трябва да изплават при загуба на връзка. Щом не са го направили, ако са живи и корпусът е здрав, ще се задейства системата, но това не се е случило. Вероятно е имало смачкване на корпуса или увеличаващо се наводняване на твърдия корпус", заяви Щирков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.