"Ние имаме един от сравнително добрите обучителни центрове в Европа", подчерта преподавателят в УНИБИТ

Частните армии в световен порядък са стотици. В Русия има около 40 частни военни компании. Има такива, които са създадени преди „Вагнер” и такива, които са сформирани след нея, както и частни формирования, чиято идея е да бъдат конкуренция на Пригожин. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News преподавателят в УНИБИТ д-р Христо Тутунаров, коментирайки ултиматума на Русия до 1 юли всички частни армии в страната да подпишат договор, с който да минат на подчинение на Москва.

По думите му „Газпром” също разполага с такъв тип хора и структури. „До преди COVID в България една част от хората на „Газпром” се обучаваха в център в Габрово да бъдат охранители във високорискови зони и да извършват подобен вид дейности. В България са се обучавали – единици, но и хора от „Вагнер”, както и сили, които в момента се бият на страната на Украйна, както и други частни военни контрактори. Ние имаме един от сравнително добрите обучителни центрове в Европа”.

СЛЕД БУНТА НА „ВАГНЕР”: Реакциите на световните лидери

Според доктор Тутунаров частните армии винаги съществуват между закона и беззаконието. „Никъде не е точно и ясно регламентирана тяхната дейност. Те са създадени, за да работят отвъд закона. Те са и много гъвкави - заобикалят международното право, Женевската конвенция и това го прави ефективни в техните дейности. Те позволяват на страните да свършат онези неща, които официално не биха могли да направят. Но това създава и съответните рискове. Всяка една държава има специфично поведение от гледна точка на механизмите за контрол и нивото на законодателство, с което се подхожда към частните армии. В Русия те бяха забранени със закон. Частните армии са регистрирани в други държави – Китай, Аржентина. Това е идеята – те заобикалят правилата, но изпълняват задачите на държавите, които ги финансират. Когато обаче те станат прекалено силни и опасни и започнат да се еманципират – всяка една държава възприема различни механизми за тяхното ограничаване”, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.