Програмата е част от летен лагер на НСА

Деца с увреждания се учат да управляват яхта и да плуват. Програмата е част от традиционния летен лагер на Националната спортна академия „Васил Левски”.

„Имаме гости от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост от Перник и от град Баня. Имаме и младежи, които са от защитено жилище в София”, обясни доц. Вили Александрова, ръководител „Адаптивна физическа активност и спорт”.

В лагера са включени 40 деца с интелектуални и физически увреждания. Сред тях има и такива с детска церебрална парализа. „Практикуват дейности, които включват плуване, гребане, ветроходство. Също така различни спортно-рекреационни игри, които се провеждат на плажа, във водна среда и на спортните игрища”, допълни доц. Александрова.

Провежда се и арт терапия на морския бряг. “Даваме им да опитват да управляват яхта, да работят с въжетата, да се опитват да настройват ветрилата. Доста е трудно. Като цяло без нашата помощ е почти невъзможно да се справят, но удоволствието за тях е огромно. Усещането да се движат сами в тази среда, да усещат вятъра, скоростта на лодката, много им харесва”, сподели Стоян Бахчевански, ръководител сектор „Ветроходство”, НСА.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook