Първият българин, играл в НБА - Георги Глушков, определи Везенков като фар

Медиите отвъд океана засипаха с похвали новото попълнение на „Сакраменто Кингс” - Александър Везенков. Крилото се превърна в първия българин от 38 години насам, който става част от Националната баскетболна асоциация (НБА). Новината за трансфера на Везенков предизвика вълнение и в националния отбор по баскетбол.

Александър Везенков е вторият българин, който ще играе в НБА

Съотборниците на Везенков от националния баскетболен отбор на България го очакват на подготвителния лагер, за да го поздравят и да му пожелаят успех в НБА.

По думите Георги Глушков, първият българин, играл в НБА през 1985 г.: „В онези години двата свята живееха паралелно. Аз бях първият в Европа, който не е играл в Америка, не е учил в Америка, аз бях на тъмно. Исках да има още един българин, Везенков ще бъде фар. Той и преди беше фар на всички млади българи, които имат цел и искат да я постигнат”, каза Глушков.

Селекционерът Росен Барчовски най-вероятно няма да може да разчита на него за предстоящите мачове през юли. „НБА е един от върховете на световния спорт. Един българин да стигне там е голямо постижение. Той отива като звезда. Конкуренцията е зверска. Решението му беше много трудно, но го направи. Той е амбициозен. Той ще превъзхожда другите с неговата баскетболна интелигентност.”.

Съотборникът му Павлин Иванов вярва, че най-полезният играч в последния сезон в Евролигата е готов за игра в НБА. „Смятам, че той ще успее, защото е характер. Доказа, че може да играе на най-високо ниво”, каза Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.