Според него средният разход за лекарства в ЕС е 15%, при нас е 26%

Ако не се предвидят средства от резерва за здравноосигурителни плащания, в последните 2 месеца НЗОК няма да има възможност да заплати средномесечните стойности. Около 900 млн. повече са заделени в сравнение с миналата година в бюджета. На свободния пазар купуваме по-скъпи лекарства отколкото в съседните държави, а същевременно отделяме най-много средства от публичния ресурс. Toва каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров за "Твоят ден".

По думите му дефицитът на кадри в здравеопазването се дължи на много фактори. "Най-тежкото звено, с най-малка възможност за кариерно развитие - остава без кадри. От време на време излизат данни, които бодро заявяват, че имаме 33 000 лекари, ако виртуално се върнем назад, когато когато лекар се пенсионира, напуска системата, ще видим, че са много по-малко - 25% от тях са в пенсионна възраст", посочи той.

ЛИПСА НА КАДРИ: Остър дефицит на специалисти по здравни грижи у нас

Според него средният разход за лекарства в ЕС е 15%, при нас е 26%, без да включваме разходите на болниците за закупуване на лекарства.  Почти се приближаваме до 1/2 от разходите за здравеопазване. Средствата, предвидени за лекарства, са толкова, колкото е платила НЗОК. Има повече пари, платени за болнична помощ, отколкото са предвидени в бюджета. Очакваме да се определят минимални възнаграждения и да помогнем на отдалечените болници. Целта трябва да е качествена и достъпна болнична помощ", коментира Маджаров. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook