"Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване", подчерта лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в парламента, че се отказва от депутатския си имунитет. Решението на Борисов дойде само ден след фалстарта на специалната комисия, която беше създадена в Народното събрание. Стигна се и до задочен спор между ГЕРБ и БСП.

Само в рамките на час лидерът на ГЕРБ промени мнението си за своя депутатски имунитет. Първоначално той обяви, че няма да се откаже. След като стана ясен обаче дневният ред, Борисов изненадващо обяви в кулоарите на парламента, че всъщност дава имунитета си доброволно. Така на него ще може да му бъде повдигнато обвинение за пране на пари по случая „Барселонагейт”, каквото беше и искането на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

Гешев: Борисов си призна, че той решава кой и докога да бъде главен прокурор

Минути преди старта на пленарния ден, Борисов отсече - остава с имунитет. „На съучениците на Гешев няма да го дам”, подчерта той. Час по-късно обаче преосмисли решението си.

„Разговарях с парламентарната група. Все пак, аз съм Бойко Борисов - ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидното, направеното от тогавашния главен прокурор срещу мен. Но аз вярвам в българския съд и прокуратура и няма да бъда жертва на шантаж и изнудване”, поясни Борисов.

Не закъсняха и реакциите. От БСП заговориха за победа и влязоха в задочен спор с първите. „Отчитаме съгласието му да си даде имунитета като една малка крачка на победа на БСП и на хората, които искат справедливост за 12-годишното му крадливо управление. Даването на имунитета на Борисов днес е под натиск. Втора точка беше гласуването му в зала на имунитета и може би е знаел, че ще падне и затова бърза пред вятъра”, смята Корнелия Нинова.

„Корнелия Нинова си приписва победи, след като 16 години не може да бие ГЕРБ на избори. Много странно ми се струва тя да говори в един глас с бивши магистрати”, отвърна Десислава Атанасова.
 


Партньорите в управлението поздравиха Борисов за решението: „Това е най-правилното нещо. Всеки един от нас да поеме отговорността и да покаже, че никой не може да бъде прикрит”, заяви Кирил Петков.

От ДПС бяха лаконични. „Мисля, че темата е изчерпана с даването на имунитета”, заяви Делян Пеевски.

Част от партиите в парламента заподозряха, че ходът на лидера на ГЕРБ не е случаен.

„След като Гешев го няма, нормално е да е спокоен да излезе и да си даде имунитета, защото ме съмнява настоящият служебен главен прокурор, че ще направи каквото и да е било”, подчерта Станислав Балабанов от ИТН.

„Борисов вече е спокоен, нормално е да е спокоен -  прокуратурата е овладяна, удобният Сарафов действа активно по тези дела, по които той имаше притеснения. И той ще бъде изпран”, каза независимият депутат Радостин Василев.

От „Възраждане” избраха да се въздържат от коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.