Решението беше взето със 163 гласа „за"

Със 163 гласа „за" депутатите приеха Решение за ускоряване на процеса по обновяване на военновременни запаси на МО. До гласуването се стигна след няколко часа спорове в залата.

Зеленски вече е в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Посещението на Володимир Зеленски у нас се отрази на програмата за работа на депутатите, които още в началото пренаредиха точките на дневния ред, като дадоха превес на свързаните с Украйна. Така се стигна до обсъждането на ускоряването на обновяването на военновременните запаси на страната ни, декларация за подкрепа на членството на Украйна в НАТО и евентуалната продажба на оборудването за АЕЦ „Белене” на Украйна.

Депутатите се скараха още в началото за това трябва ли България да изпраща военна помощ на Украйна.

„Ясно е, че някой друг определя дневния ред на НС и това не е нито председателят, нито председателският съвет на НС, нито председателите на парламентарни групи, а някой друг. Какъв е смисълът от председателките съвети в сряда? Вчера нямаше такива точки – нито за обсъждане, нито за предобсъждане”, каза Георги Свиленски, БСП.

Българското правителство одобри нов пакет военна помощ за Украйна

„Да поканим вносителите на новите точки в дневния ред, съответно да се обадите на американското посолство, да поканите Кенет Мертен, да ги защитава”, заяви Деян Николов от „Възраждане”.

„Вносителите са народни представители, които днес са на заседание”, заяви председателят Росен Желязков. 

„Всякакви нужди на Украйна да бъдат задоволени от нашите боеприпаси. Безумно е това, което правим, това е посегателство срещу Българската армия”, заяви Николай Дренчев от „Възраждане”.

„Украйна е фронта на цивилизацията и е необходимо да съдействаме бързо. това са хора, които искат да обвържат лева с рублата и това са хора, които лъжат своите избиратели, че работят в интерес на България”, каза Манол Пейков от ПП.

„Къде в това решение има една дума за Украйна и изпращане на оръжие? Говорим за обновяване на българските запаси”, каза Йордан Иванов от ПП.

В крайна сметка депутатите одобриха решението за по-бързо обновяване на военновременните запаси на страната, като "против" гласуваха само БСП и „Възраждане”

Новините на NOVA са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.