Идеята е на Българска федерация по водомоторен спорт

Обучение за безопасно управление на джет от деца. Идеята е подрастващите още от малки да се научат на основните правила. А именно никога да не се качват на джета без жилетка и каска, как да преминават вълните; да не карат, когато има по-големи вълни, тъй като тогава е необходима голяма сила, за да се управляват джета.

Обучението се провежда на плаж “Крайморие” до Бургас. Децата се инструктират от професионалисти - шампионите по джет ски на България Димана Михалева и Валери Михалев.

„Децата, които обучаваме, са на 12 и 14 години. Идеята е те да ги научим на правилата, за да управляват безопасно джет”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Българска федерация по водомоторен спорт Тодор Христов.

Въпреки, че според Наредбите у нас джетове могат да се управляват самостоятелно от лица на възраст над 18 години, много родители се довериха на треньорите, за обучението на децата им
"За мен е много по-добре да им дам да пробват в една контролирана среда, да го изживеят, за да може по този начин да ги възпитам, да им дадем някакъв полезен съвет, основа за бъдещото каране на джет", коментира Кристиян Киров.

 

Обучаващите се деца освен адреналин, получават и ценни съвети при тренировките под зоркия контрол на специалистите. 

Специалистите са категорични, че често се допускат няколко основни грешки. Според Тодор Христов, председател на Българската федерация по водомоторни спортове, често шофьорите надценяват възможностите си. 

Според Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие, е необхдим по-строг контрол, като машините трябва да притежават задължителната регистрация. 

"Джетовете,  които се разхождат в морето, да влизат и излизат или през лодкостоянките, или през коридори на стопанисвани плажове, за да може да ги проверяваме дали са регистрирани", посочи Димитров.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.