Според лидера на „Въраждане” допитване ще има, от ПП-ДБ контрираха, че решението на НС е ясно и няма казус

Правен спор между партиите след вчерашното гласуване на референдума против еврото. Според лидера на „Въраждане” допитване ще има, защото депутатите в зала не са разбрали за какво са гласували. В същото време от ПП-ДБ контрираха, че решението на парламента е ясно и няма казус.

След края на гласуването снощи от „Възраждане” обявиха, че българският парламент всъщност е приел да има референдум. По думите им депутатите не са разбрали, че всъщност гласуват становището на правната комисия, което отхвърля референдума. На същата позиция са и от партията на Слави Трифонов.

Според ПП-ДБ, който са против провеждането на допитване, няма правен спор и народните представители са гласували да няма референдум. Коментар дойде и от вицепрезидента Илияна Йотова, според която ще бъде направен опит референдумът да бъде вкаран отново в пленарната зала.

Депутатите отхвърлиха предложението за референдум за еврото

Веднага след като парламентът отхвърли референдума за еврото, от „Възраждане” отсякоха - депутатите не са разбрали, че всъщност са приели да има допитване. Аргументите - на гласуване било подложено решението на правната комисия да няма референдум, а председателстващият Росица Кирова объркала депутатите като им казала, че гласуват за самото допитване.

„Решението на правната комисия за отхвърлянето на предложението за провеждане на референдум за запазване на българския лев беше отхвърлено. Какво се случва, когато едно решение за отхвърляне, бъде отхвърлено, естествено означава, че референдум ще има”, заяви Костадин Костадинов.

Според него единственият ход сега е в ръцете на президента.

„В този юридически вакуум единственото решение е президентът да насрочи референдум, смятам, че е добре да се допита и до КС, той е длъжен да се произнесе преди провеждането на самия референдум и тогава вече, когато КС се произнесе, над него е само Господ”, заяви Костадинов.

Костадинов оспори резултата от гласуването за референдума в НС

На същата позиция застанаха и от ИТН.

„Ние веднага им забихме второ гласуване, те втори път го отхвърлиха и по този начин бетонираха решението. Кьорав карти не играе, те ако са вътре и не знаят какво гласуват, какво правят вътре изобщо”, заяви Тошко Йорданов.
 

„Имаше много спешен председателски съвет, в който освен да гледат тъжно и да се карат помежду си, и се караха ГЕРБ и ДПС и Кирил Петков гледаше тъжно, все едно му бяха взели закуската, и се наслаждавах на тази гледка, какво да ви кажа – това им е нивото”, допълни Йорданов.

От ПП-ДБ отрекоха тезата на лидера на „Възраждане”.

„Неяснота няма, волята на народните представители е ясна - не бе подкрепен този референдум да стартира да продължи, всичко останало са спекулации и опит именно да се намери виновник, но той да е някой друг”, заяви Людмила Илиева, ПП-ДБ.

И обясниха, че няма връщане назад.

„В пленарна зала не може да се върне, защото залата вече се произнесе. Оттук насетне организаторите на този референдум могат да сигнализират КС, като той няма срок, в рамките на който да се произнесе”, заяви Илиева.

Темата коментираха и от „Дондуков” 2.

„Няма да коментирам защо и как се е получило, може да е продиктувано от емоция, от незнание, може да е продиктувано от това, че има недостатъчно опит в някои народни представители. Ако питате за моята прогноза - най-вероятно ще се опитат отново да влезе в пленарна зала, което впрочем е и една оценка за работата на парламента”, заяви Илияна Йотова.

Останалите партии се въздържаха от коментар. Засега няма и официална позиция на председателя на НС какво всъщност са гласували народните представители.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.