Дни след посещението на украинския държавен глава, политическият отзвук остава

Остър сблъсък между парламентарните групи заради готвената продажба на двата реактора от АЕЦ „Белене”. Пред NOVA депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че се очаква сделката да бъде завършена до края на есента.

Дни след посещението на украинския държавен глава, политическият отзвук остава. Като отново се чуха критики към Президентството и от управляващи, и от опозиция. Остават и съмненията за новия списък с военна помощ, която поиска Украйна.

ЕК: Възможно е Украйна да закупи българските реактори с пари от ЕС

„Каквото и да се дава на Украйна, не трябва да е във вреда на България. Това са спекулации и президентът влиза на територията на „Възраждане”, които опитват с всяване на страх, да манипулира българските граждани. Не му прави чест”, заяви Мирчев.

„Проблемът е, че президентът има двойствена позиция за Украйна. От една страна това, което говори навън, и от друга страна, това което говори тук в България. От това идва странността на неговото поведение. Трябва да минава през парламента военната помощ и всеки български гражданин да знае”, заяви Александър Симов от БСП.

„Не може да има вече сядане на два стола. Не може да говорим на различни гласове”, каза Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС.

Политическите формации влязоха в остър сблъсък за готвената продажба на двата реактора, предназначени за АЕЦ „Белене”.

Илхан Кючук: Визитата на Зеленски е важна за ролята, която България ще играе през следващите години

„Значи Украйна може да ги използва. ЕК може да даде пари на Украйна, но на България това е забранено”,  коментира Симов.

„Ние не го подаряваме, ние го продаваме. Със средствата, които се предоставят на Украйна, тя може са го купи”, каза Кючюк.

„Ние само губим за поддръжката на тази техника, 6 години седи на склад и още 6 не може да се реализира под никаква форма, защото Русия подлежи на санкции”, каза Мирчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.