Във Вилнюс България е представена от премиера Николай Денков

Днес във Вилнюс започва срещата на върха на НАТО. В навечерието на срещата снощи дойде изненадващата новина, че турският президент Реджеп Ердоган се е съгласил да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Турция ще внесе кандидатурата на Швеция за ратификация в турския парламент възможно най-скоро, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Месеци наред Анкара блокираше присъединяването на Швеция, обвинявайки я, че дава убежище на кюрдски бойци.

Ердоган ще подкрепи членството на Швеция в НАТО (ВИДЕО)

От своя страна Швеция е обещала да положи усилия за актуализиране на митническия съюз на Турция с Европейския съюз и да активизира преговорите за безвизово пътуване в блока.

Пети ден високо напрежение между институциите заради помощта за Украйна (ОБЗОР)

Войната в Украйна и руската заплаха за сигурността ще са основна тема по време на срещата на върха. Очаква се НАТО да изпрати позитивен сигнал във връзка с желанието на Киев да се присъедини към Алианса, но без да приема график за присъединяването ѝ. 

"Благодарен съм на всички лидери, на всяка държава, която е направила съответните изявления по отношение на нашата интеграция. По-голямата част от Алианса стои твърдо с нас.
Когато подадохме кандидатурата ни за членство в НАТО, заявихме откровено: "Украйна де факто вече е в Алианса. Нашите оръжия са оръжията на Алианса. Нашите ценности са това, в което Алиансът вярва. И нашата защита е точно елементът от европейската формула, който прави Европа обединена, свободна и в мир", посочи украинският президент Володимир Зеленски.

На срещата България ще бъде представена от премиера Николай Денков. Първоначално се очакваше в Литва да бъде държавният глава. Преди около две седмици обаче с Решение на МС планът беше променен, което създаде напрежение между „Дондуков” 1 и 2.

В българската делегация са и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Срещата се провежда при засилени мерки за сигурност. В нея ще участват президентът на Съединените щати - Джо Байдън и президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.