Цветан Цветков се закани да изнесе данни за преписки, поставени „на трупчета”

Шефът на Сметната палата Горица Грънчарова блокира достъпа на гражданите до сградата. Причината - да се спре опитът на бившия председател Цветан Цветков да се върне на старото си работното място. Той беше отстранен от парламента, но след това Конституционният съд реши, че депутатите са действали незаконно.

Както всеки работен ден през осемте години като председател, така и днес Цветков се опита да влезе в сградата на Сметната палата. Този път обаче беше спрян от охраната. Причината - решение на настоящия председател. С нейна заповед е ограничен достъпът на посетителите, за да се създадат „условия за нормална работна обстановка”.

„Виждате на какво станахме свидетели - грубо погазване независимостта на Сметната палата. Това стана по силата на една нищожна заповед, издадена от г-жа Горица Грънчарова-Кожарева”, обясни Цветков.

Припомняме, че в началото на годината депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход” гласуваха за освобождаването на Цветков, тъй като сметнаха, че Палатата не е осъществявала необходимия одит върху партийните дарения. Темата отвори скандала с преводите от служители на компанията Nexo към „Демократична България”. Преди дни Конституционният съд определи, че решението на народните представители тогава е било в разрез с основния закон.

Според бившия председател решението на съда давало право да се върне автоматично на работа. За повечето конституционалисти това обаче не е така. „Решението на КС няма автоматичен правен ефект. Необходимо е да има последващо действие на Народното събрание. Личното ми мнение е, че няма някакви възможности да влияе, респективно, да се върне на поста председател на Сметната палата”, посочи преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Настоящият председател също не вижда причина Цветков да бъде върнат на работа. Според позиция на Сметната палата той не е неин действащ шеф. Като посетител не е бил допуснат в сградата. Самият Цветков се закани, че с бившите си колеги ще направят разкрития за забавени доклади и прекратени преписки.

„С тях ще дадем пресконференция, на която ще представим отчет на нашата работа през тези осем години и ще изтъкна други интересни факти за неща”, закани се Цветков. От Сметната палата коментираха и това, като определиха заявката му като нелепа.

Цялата позиция на Сметната палата: 

„Със свое решение от 7 юли 2023 г., включващо и уреждане на последиците от решение номер 5 на Конституционния съд от 22 юни 2023 г., Народното събрание определи заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева да изпълнява правомощията на председател до избора на нов. Това решение бе гласувано от 161 депутати, при присъстващи в залата 168, т.е. почти единодушно.

България е парламентарна република и актовете на Народното събрание трябва да бъдат изпълнявани.  Ето защо Горица Грънчарова-Кожарева е длъжна да осъществява правомощията на председател, изпълнявайки решението от 7 юли 2023 г.

В тази връзка е и разпоредбата на член 22, алинея 4 от Закона за Конституционния съд, във връзка с чл. 22, ал.2 от същия закон, съобразно която „възникналите правни последици от акта по алинея 2, се уреждат от органа, който го е постановил. Това означава, че в случая Народното събрание е в правото си да уреди последиците от отмененото от Конституционния съд решение от 20 януари 2023 г.

В изявление пред медиите бившият председател Цветан Цветков заяви, че решението на парламента от 7 юли 2023 г. е противоконституционно и въпреки него той ще се върне на работа като председател.

С цел да се създадат условия за нормална работна обстановка, опазване на сигурността на служителите и посетителите и на основание член 2 от Инструкция за охраната и пропусквателния режим в административната сграда на Сметната палата, както и въз основа на две докладни записки от директора на дирекция „Сигурност“, в които се изразяват опасения, че е възможно да настъпят обстоятелства, пречещи на нормалния ритъм на работа, е издадена заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата.

Господин Цветан Цветков, във връзка с цитираното решение на Народното събрание от 7 юли 2023 г., не е действащ председател на Сметната палата, а посетител.  Затова не беше допуснат в сградата.

Във връзка с медийните изяви на Цветан Цветков, изпълняващият правомощията на председател Горица Грънчарова-Кожарева заяви: „Сметната палата има над 140-годишна история с безупречна репутация. И нито един бивш председател, освен Цветан Цветков, не си е посволил да използва институцията като разменна монета за собственото си кариерно оцеляване. Още по-нелепо е, че след 8 години като председател, на тротоара пред сградата той направи заявки за отчет за работата си и внушения за сензационни разкрития“, каза още госпожа Грънчарова.".

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.