Това се случи под съпровода на кабагайди

Издигнаха българското знаме на пилона на Рожен. Церемонията по вдигането на най-високия български трибагреник беше под съпровода на кабагайди. Стотици присъстваха на събитието, включително и президентът Румен Радев.

„Днес, водени от завета на нашите деди и дълга ни пред идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си. И, най-вече, да го издигнем високо вътре в сърцата си. Днес ние казваме „не” на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива”, каза държавният глава. 

Дарител за пилона на Рожен: Нашите символи ни представляват пред света

Монументът е посветен на две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. километра. С церемонията по издигането на флага се даде официален старт на традиционния Роженски събор.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.