Разследването на Мариета Николаева беше по сигнал на родители

Софийската градска прокуратура е започнала проверка след разследване на NOVA. Предстоят разпити и събиране на доказателства.

В разследването „Търговия със знания” журналистът Мариета Николаева разкри как вместо държавни и безплатни занимални, децата от първи до четвърти клас в столичното 139-о училище „Захарий Круша” ги водят в частни занимални, в които им се преподава от техните класни ръководители.

„Темата на NOVA”: Търговия със знания (ВИДЕО)

Разследването беше по сигнал на родители, които заявиха, че децата им са принудени да посещават частни занимални и да заплащат по 300 лева месечно, при условие че държавата осигурява безплатни занятия. Скритите ни камери документираха как децата са извеждани от класните им ръководители и водени до анонимни, необозначени , апартаменти в кооперации до училището в столичния квартал „Лозенец”. Директорката на училището отхвърли обвиненията пред камерата ни. От МОН заявиха, че започват проверка по случая. Прокуратурата ще изиска становище по случая и от Финансовата инспекция.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как в държавно училище може да работят частни занимални

След разследването десетки родители се свързаха с екипа ни, за да потвърдят фрапиращите нарушения. Повечето от тях обаче се притесняват да застанат пред камера, тъй като децата им учат във въпросното училище.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook