Все още не ясно каква точно е причината за безводието

На фона на горещите юлски дни 17-и ден жителите на пернишкото старо село са без вода. Пресъхналите чешми в дома на Стефан Куцов го принуждават да търси алтернатива. Всяка сутрин 61-годишният мъж изминава половин километър, за да си напълни вода.

"С тази количка и 4 туби ходя, на 100 метра има една чешмичка", споделя Куцов. "Кажете ми как да се изкъпя, в Африка не живеят така според мен", пита той. 

В къщата на Фронка Ботева вода няма от края на юни. Разказва, че все пак е щастливка, защото има кладенец, а за битовите си нужди разчита на слънчева вода. "Така живееме – жега, некъпани, недомити, недопрани", разказва Ботева.

Капка вода няма и в дома на Мартина Дикси. Жената признава, че е истинско предизвикателство да отглежда едногодишния си син в подобни условия.

"Просто това не е истинска ситуация, аз все още не вярвам че толкова време нямаме вода. Постоянно звъня на институциитие и пускам жалби, защото смятам, че ако много ги натискаме, някой ще отговори, въпреки че тук сте и вие, тук сме и ние и сме в абсолютно същата ситуация 17 дни по-късно", посочи тя.

В най-горещия ден: Стара Загора остава без вода

А в Старо село е засегнат и бизнесът, разказва Ирина Славова, собственик на заведение. "Не мога да затворя днес, утре да отворя. Губиш клиенти и това непостоянство се отразява на бизнеса", споделя тя. 

Пред NOVA кметският наместник на селото обясни, че все още не ясно каква точно е причината за безводието.

"Водата не може да се качи до резервоара, т.е. от това ремонтирано място до резервоара или има някакъв теч, или някъде се губи водата", заяви Таня Дрехарска, кметски наместник на Старо село.
Въпреки настояването на хората, вече три седмици в селото няма водоноска. Причината – лични ангажименти на кметицата: "Нищо не направих, защото бях в отпуска"

От ВИК- Перник не застанаха пред нашата камера, след няколко телефонни разговора стана ясно, че управителят бил в отпуск, а служители работели по проблема. Какъв е точно той и кога ще бъде отстранен обаче така и не стана ясно?

Новините на NOVA в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.