Официални чествания имаше в цялата страна

Отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски. В различни градове на страната имаше церемонии, с които отдадохме почит към героя на България. В родния град на Апостола на свободата - Карлово, имаше тържествена митинг-заря. Денят е и официален празник на Карлово. 

Честванията в Карлово започнаха още сутринта с молебен за благоденствие, бяха поднесени и цветя на гроба на майката на Левкки – Гина Кунчева. Бяха посрещнати всички 150 участници в туристически поход „По стъпките на Апостола“. Те изминаха разстоянието от Централния Балкан до родния град на Левски. Пред погледите на десетки в центъра на Карлово беше издигнато и националното ни знаме.

Разделени в 9 лъча доброволци минаха по стъпките на Васил Левски в Стара планина и Средна гора и пристигнаха в Карлово, за да почетат рождената му дата. Ани Стойчева се е включила в похода с баща си, който участва за 21-и път, и с дъщеря си, която е доброволец за първа година. „Паметта към Левски ни води през неговите завети и всичко добро, което можем да вземем от него“, смята доброволката.

В подбалканския град, в къщата на близък съратник на Апостола и негов първи братовчед - Васил Караиванов, наскоро са открити ценни документи и оръжия. „Тази къща продължава да бълва история. От всяко долапче и скривалище излиза нещо ново. Намерихме архива и част от оръжие, което местният комитет е събирал за въстанието”, разказа в ефира на „Здравей, България” правнукът му Стефан Караиванов. „Най-новото, което открихме, е щик за пушка. Той се слага под пушката и с него се воюва. Иначе навремето тук е имало много оръжия, включително пушката на Левски, но през 60-те години е заграбено и прибрано при други хора“, обясни родственикът на Апостола. В друго скривалище е открит и богат архив, който удостоверява, че първото знаме за Априлското въстание е ушито от карловката Мария Ганева за Панагюрския революционен комитет.

На тържествената заря-проверка присъства и президентът Румен Радев. 

"Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променя завинаги цял един народ", заяви държавният глава. 

Повече гледайте във видеото. 

 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.