От украинското посолство у нас също излязоха с позиция

Депутатите поискаха спешно изслушване на службите заради списъка на сайта „Миротворец”. Настояването беше на БСП, а причината - като враг на Украйна сайтът посочва и заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин. От украинското посолство у нас също излязоха с позиция.

Имена на българи се появиха в списък с врагове на Украйна

От няколко години украинският сайт публикува база данни на лица, които се считат за врагове на страната. В „черния списък” на „Миротворец” попадат политици, общественици и журналисти. В базата данни е дори името на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Съвсем наскоро в списъка на сайта влязоха журналистът Диляна Гайтанджиева и зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. От БСП критикуваха остро правителството и обявиха, че ще сезират ДАНС по случая. Реакция дойде и от останалите партии в Народното събрание.

Позиция по казуса дойде и от посолството на Украйна у нас. Дипломатическата служба подчерта, че информацията в сайта „Миротворец” се попълва от отворени източници, които се използват за научно-изследователски, творчески и журналистически цели.

Мисията на Украйна подчертава, че дейността на обществената организация „Миротворец” по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции и не отразява официалната политика на украинската държава.

Държавата да излезе с категорична позиция за сайта „Миротворец” настояха от БСП. „Сайтът изпълнявал своята дейност във връзка със законодателството на Украйна. В кое нормално държавно законодателство по света се призовава към убийство и се качват списъци на хора с лични данни и се разпространява информация да бъдат убивани, където и да ги видите? И във връзка с международното право, което се спазвало от сайта. Това е пълен абсурд”, подчерта лидерът на партията Корнелия Нинова.

Самият Вигенин обясни, че не се страхува, но упрекна правителството. „По-скоро съм разочарован и учуден от това, че в продължение на два-три дни българската държава не предприема нищо. Настояваме българските граждани, които са в този списък, без значение на каква позиция са и каква професия имат, да бъдат извадени със съдействието на украинската държава”, каза той.

Председателят на външната комисия Бойко Борисов беше категоричен - вече са предприети действия. „Външната комисия възложи да проучат, да се види кой стои зад тези сайтове. Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти - българи и зам.-председател на парламента. Очакваме Външната комисия и службите да ни отговорят”, уточни Борисов.  

От „Възраждане” призоваха от трибуната на парламента да има защита за лицата, обявени за врагове на Украйна. „Ще сезираме прокуратурата, ще изпратим писмо и до ДАНС, защото е изключително важно веднага да разберем агенти на СБУ планират ли убийството на някого от включените в списъка на сайта „Миротворец”, заяви Ангел Георгиев.

В крайна сметка, по настояване на БСП, шефовете на службите бяха повикани по спешност. След края на изслушването им стана ясно, че няма данни дали сайтът  е свързан с украинското правителство. Не стана и ясно дали се предвижда по-сериозна охрана на Вигенин.

По-късно стана ясно, че външният министър и вицепремиер Мария Габриел е разговаряла с посланичката на Украйна у нас Олеся Илащук. Габриел е изразила притеснението си от включването на българи в сайта. Посланичката от своя страна е заявила, че това не е официална позиция на украинското правителство.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.