Президентът даде нареждането си на среща с министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров

Владимир Путин нареди на руските държавни служители да преминат към автомобили руско производство. Президентът даде нареждането си на среща с министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров, както и с ръководителите на най-големите промишлени холдинги в Русия.

Путин смята, че този ход ще помогне за развитието на руските марки. Той не уточни кои са те и дали това включва чуждестранни автомобили, сглобявани в Русия.

Путин: Аок Западът изпълни задълженията си по зърнената сделка, Русия ще се върне в нея

През миналата година производството на автомобили в Русия спадна до едва 450 хиляди - най-ниското ниво след разпадането на Съветския съюз - тъй като западните компании се оттеглиха след началото на войната в Украйна.

„Министерствата, държавните институции и президентската канцелария, ме помолиха да им разреша да продължат да купуват автомобили, и искат да купуват предимно автомобили чуждестранно производство. Казах им, че това трябва да е абсолютно изключено. Всички официални лица в страната трябва да използват автомобили руско производство. Да, понякога това би означавало, че ще бъде по-скромно. В това няма нищо страшно. Всички наши прекрасни бюрократи трябва да се стремят да развиват руските марки, руските автомобили и други руски стоки”, заяви Путин.