Само 1 см раздели Божидар Саръбоюков от златния медал

Невероятна драма за златото и национален рекорд на България на Европейското първенство по лека атлетика за юноши под 20 г. в Йерусалим. Божидар Саръбоюков стана вицешампион на континента в скока на дължина, като само 1 см раздели първите двама в състезанието.

Българинът постави нов национален рекорд за юноши под 20 години, записвайки 8 метра и 22 сантиметра в своя втори опит. Още при първия си скок с 8 метра и 18 сантиметра 19-годишният ни атлет подобри върховия на България в скока на дължина. Досегашният беше 8 метра и 14 сантиметра и принадлежеше на Петър Дачев. Поставен е преди 25 години.

За първи път в състезателната си кариера Саръбоюков успя не просто да премине над гросмайсторската граница от 8 метра, но всичките му 5 успешни опита във финала бяха над 8.05. В крайна сметка младият българин подобри личния си резултат с 35 сантиметра, като се изкачи и до шесто място във вечната ранглиста на България в скока на дължина за мъже.

Шампион в Йерусалин стана италианецът Матиа Фурлани, който постигна 8.23 м в първия кръг и освен европейската титла, подобри 36-годишния рекорд на шампионатите от 8.17 м.