Засегнатите са близо 1000 души

За безводие в няколко варненски села в разгара на лятото алармираха жители на община Аврен. За последните месеци хората там се оплакват, че имат вода едва два пъти в седмицата.

Засегнатите са близо 1000 души, а в горещите месеци водата все по-рядко достига до хората.

От община Аврен признаха, че проблемът е от години, но в последните месеци нещата се задълбочават.

„Тази година „Енерго про” извършват спешни ремонти по цялата мрежа, а когато те започнат да работят, спират електрозахранването и тогава спират да работят помпите на водоемите”, заяви Емануил Манолов, кмет на община Аврен.

Протест в Омуртаг заради безводие

По-сериозният проблем обаче е с водопреносната мрежа, която се оказва, че е на повече от 70 години и от общината настояват за помощ от държавата.

„Спешна необходимост от държавна намеса и решаване на проблема, като се спрат авариите по системата, която е антична, меко казано. Държавата в лицето на МРРБ и на водния фонд, в който бяха изключително много средства, заделени точно за подмяна на водопроводи, да си свършат работата и да ни помогнат с финансирането”, каза Манолов.

Над 15 области и 40 общини у нас са на воден режим

А докато се намери финансиране хората в селата Аврен, Садово и Бенковски са организирали подписка и заплашват с ежедневни протести и затваряне на главния път Варна - Бургас, ако няма реакция от институциите.

„Хората са абсолютно прави да протестират, в крайна сметка тази вода няма откъде да им я донесем, няма я във водоема”, каза кметът.

Повече гледайте във видеото.