Ежедневно се набират проби от Дуранкулак, Шабла и Калиакра

Няма превишаване при изследване на показателите в Черно море. Изследваме за тежки метали, радионуклиди, пестициди и нефтопродукти. Преди 20 дни при експедиция по цялото черноморско крайбрежие изследванията на всички пунктове не показаха завишение на нормите. Това съобщиха от Института по океанология.

Здравното министерство отговори за чистотата на морската вода

Пунктовете, откъдето се набират проби, се намират в Дуранкулак, Шабла и Калиакра. От РИОСВ Варна обясниха, че от години наред при силен дъжд постоянно в зоната за къпане на Централен плаж се установяват мокри кърпички. Сигнали има от 2020 г., но чак тази година е направена голяма проверка, която е установила, че от заведение от новото пристанище са се зауствали незаконно в дъждовния колектор. А това е пращало отпадъци в зоната за къпане. 

Екоминистърът Юлиян Попов посочи, че не е работа на екоминистерството или на здравното ведомство да крият данни, за да популялизират туризма. "Имаме доверие в регионалните здравни инспекции. При сигнал се активираме и извършваме проверки. Има случаи, при които социалните мрежи разпространяват малък факт, като го превръщат в голям проблем", обясни той. 

Последните проучвания категорично показват, че водата в Черно море е чиста. Данните бяха изнесени днес на брифинг с участието на Министъра на околната среда и водите. Той от своя страна категорично опроверга твърденията на някои неправителствени организации затова, че държавата крие информация за замърсяване на морската вода. Но повече по темата ви предлагам да видите сега.

Чиста ли е морската вода по Черноморието?

По думите на Попов до голяма степен паниката се всява от социалните мрежи. „Тези анекдотични, индивидуални казуси, дали на някой водата му е чиста и дали някой е видял замърсяване не би трябвало да се превръщат в основание за генерални заключения. Генералните заключения можем да правим от множеството изследвания”, добави той.

„Нашият мониторинг показва, че към днешна дата нямаме превишаване по нито един от изследваните показатели. Изследванията във всички пунктове, които бяхме набелязали, а някои от тях съвпадат и с националните пунктове за мониторинг не показват превишение на нормите на съответните показатели”, заяви Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция – Варна.

Кметът на Созопол и граждани плуваха в защита на Черно море (ВИДЕО)