Хората, чиито лични данни са били използвани в схемата с източване на Здравната каса, могат да потърсят правата си, каза тя

„В определени моменти над определени лечебни заведения и хора се дава възможност за корупционна дейност. Никой не може да ме убеди, че един медицински център съществува фиктивно и РЗИ не знае за това или някой източва Здравната каса за близо 5 млн. и конкретна фирма получава 800 000 лева без Касата да е упражнила контрол. Ако тези хора наистина не знаят какво правят и защо са се случили определени неща, защо са там”. Това заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS адвокатът по медицинско право Мария Петрова за разкритата схема с източване на Касата за медицински изделия, разкрита в Пловдив.

Тя смята, че хората, чиито лични данни са били използвани в схемата с източване на Здравната каса с медицински изделия, могат да потърсят правата си. Като противодействие на подобни схеми може да бъде дигитализацията.

Разкриха мащабна схема за източване на НЗОК, петима лекари са задържани

Очевидно схема с неправомерно изписани медицински средства е възможна, когато няма достатъчно контрол от държавата. За да се регистрира един медицински център е необходимо да има набор от документи, които да се проверят от местното РЗИ, каза Петрова.

Тя обясни, че от РЗИ са длъжни да проверят на място дали това място е оборудвано с необходимите изисквания според специалностите на лекарите, които ще работят там. След това документите се събират и изпращат до „Медицински надзор”, които трябва да направят своя проверка, поясни юристът.

„Ежегодно всяко лечебно заведение трябва да минава контрол. Ако това лечебно заведение съществува от 2017 г., значи или контролът е бил на хартия, или е имало „чадър”, категорична е Петрова.

„Парите за изписването на подобни медицински изделия са от държавния бюджет, който се влива в Здравната каса. Това показва, че Касата не е упражнила контрол”, обясни адвокатът. Тя даде пример, че на пациентите се предоставят най-нисък клас изделия, които са трудни за употреба в ежедневието, а на хартия са изписани скъпоструващи изделия.

„Логично беше вместо на инвалидизиран човек да се изписват обувки, да му се осигури инвалидна количка”, каза Петрова.

Атанас Илиев за схемата за източване на НЗОК: 27 от хората, на които е издаден протокол за преглед, са били мъртви