Защо Касата да не плаща определен пакет, а доплащането да е чрез допълнително осигуряване, запита той

„Навремето Великото народно събрание сътвори едно несъответствие като писа, че всеки български гражданин има право на безплатна медицинска помощ – няма безплатна медицинска помощ. В Конституцията трябва да пише, че всеки български гражданин има право на предплатена солидарно медицинска помощ. Това означава, че богатият, младият, здравият плащат повече, за да може да се лекува и старият, болният и този който е беден. Това е истинското определение. Оттам нататък всички беди за тези 50%, които се плащат кешово, идват от здравната система”. Това заяви проф. Атанас Щерев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Адвокат Мария Петрова: В определени моменти над болници и хора се разпъва "чадър"

Той обясни, че Касата плаща само цената на лечението без парите за заплати, осигуровки на лекари, които се плащат кеш. Какъв е проблемът Касата да плаща определен пакет от медицински услуги, които задоволяват основните потребности на цялото население и доплащането да е чрез допълнително здравно осигуряване, запита медикът.

„В Народното събрание се гради някакъв имидж на защитници на народа, а хората искат законодателство, което предварително е обсъдено, което наистина ще защитава интересите на обществото. Това го няма, виждаме хора, които говорят един срещу друг в Народното събрание, законодателството е с много ниско качество, защото не е обмислено в средата на професионалисти, на юристи”, каза Щерев.

ИЗМАМАТА С ПАРИ ОТ НЗОК: Задържаните остават за постоянно в ареста

По думите му само говорим за реформи в здравеопазването, а те не се правят. Не може министърът на здравеопазването да ги прави, трябва да има подкрепа в правителството. Въпросът е кой контролира качеството на лечебната дейност.  Специалистите са тези, които се самоконтролират, които се конкурират помежду си и искат добрата медицинска практика. Не може чиновникът да контролира специалиста, категоричен е Щерев.

Той изброи и останалите слабости на здравната система – „второто нещо е тежестта на лечебния процес в различните лечебни заведения. Накрая е профилактиката. Само говорим за профилактика. Ясно е кои са социално значимите заболявания и как се прави профилактика по определените заболявания. Трябва да има грантова система”, каза Щерев. Той е оптимист, че в България има прекрасни лекари и прекрасни болници и в страната ни непрекъснато се внедряват нови методи на изследване и лечение. Целта е да се спазва добрата медицинска практика, допълни Щерев.