Причината е, че стените им се нуждаят от ремонт

Държавата започва спешна проверка на мостовете в цялата страна. А днес беше съборено съоръжението на главния път за Синеморец, след като буйните води го повредиха. На този фон започна източването на два от язовирите над Лозенец, които преляха след проливните дъждове.

Вече втори ден продължава източването на язовир „Оазис” над Лозенец. Съоръжението преля по време на обилните дъждове в региона.

Изпомпват се по 50 кубика вода в минута. Язовирът е с компрометирана стена от приливната вълна, преляла през нея.

Ден на траур: Царево скърби за съдия Мария Москова и дъщеря ѝ - д-р Даниела Йорданова

„Това което имаме, като предварителна информация по качеството на язовирните стени е, че те трябва светкавично да бъдат ремонтирани. И затова сваляме целия воден обем и да се започне проектиране от инженерите, които сме поканили. Още сряда четвъртък”, заяви Георги Лапчев, кмет на Царево.

„Ако те не бяха обследвани регулярно и изпускани, ако не беше проведена аварийна операция по време на бедствието да бъдат източени, то сега Лозенец и „Оазис” щяха да бъдат пометени от половин милион кубични метра вода”, заяви Марин Киров, зам.-кмет на Царево.

И докато язовирите се източват бързо, то не така върви работата по изграждане на понтонен път до моста на първокласния път, който беше повреден от придошлите води. Днес съоръжението беше съборено.

Вижте кадри от събарянето на опасния мост между Царево и Ахтопол (ВИДЕО)

„Теренът е труден. Намираме се на осем метра височина и това възпрепятства бързото изграждане. Насипва се материал за изграждане на пътя. Точна дата не може да се каже, но се работи, за да може скоро да се изгради това временно съоръжение”, каза инж. Митко Порязов, директор на ОПУ – Бургас.

Понтонният мост с временния маршрут трябва да възстановят движението на юг към Синеморец. Докато това се случи, целият трафик ще минава през Царево и най-засегнатото място – къмпинг „Нестинарка”.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК