Според Христо Панчугов е необходим ясен план за вземането на решения от страна на управляващите

Протестът на зърнопроизводителите няма да доведе до сваляне на правителството. Това заяви в ефира на „Твоя ден” по NOVA NEWS политическият анализатор Кольо Колев. Според него ще се направи опит да се тушира напрежението.

„Това е поредната мотика, която управляващите настъпват и тя се отразява на техния имидж", смята още Колев.

Протест на селскостопанския сектор блокира пътни артерии (ВИДЕО+СНИМКИ)

Политологът Христо Панчугов добави, че управляващите трябва да имат ясна визия за това как да подхождат към протеста на зърнопроизводителите. „Различни групи решиха през годините, че ще е много по-лесно през подобен тип натиск да постигат частните си интереси. Надявам се тази практика да спре”, добави Панчугов.

Той уточни, че най-голямата заплаха за мнозинството в НС се корени в липсата на ясен план. Според него липсва синхрон между участниците в това управление, което предизвиква напрежение. „Необходимо е да видим ясен план защо се взима подобно решение и какво стои в основата му. С обществото трябва да се говори”, каза още той.

Премиерът: Проблемът, който поставиха зърнопроизводителите, всъщност е решен

Панчугов коментира и предстоящия местен вот. Според него ситуацията в София е променена. Той добави, че победата на кандидата на ПП-ДБ е изглеждала предрешена, но в момента той прави грешка след грешка.

„Комуникационната стратегия е безобразна. Самият кандидат не дава усещането, че е способен да разширява подкрепата си. Всяко негово изказване допълнително затвърждава усещането в определени групи, че това не е техният представител във властта", допълни Панчугов.

Според политолоga представителят на ГЕРБ трябва да създаде усещането, че може да спечели София. „Да изкара разказа от това колко се е провалило управлението на ГЕРБ в столицата и да го вкара в позитивен разказ - защо следващото управление на партията би било успешно” уточни той.

Според Кольо Колев, ако доскоро всички са били срещу ГЕРБ, в момента все повече назрява усещането за "всички срещу ПП-ДБ".

Целия разговор гледайте във видеото.