Колко важна е ролята на родителите?

Райският газ очевидно е вещество, което се употребява в огромни количества. 23 годишно момче дори е изпратено в комуна, коментира основателят й.  

„Скандалното е, че момчето употребява и кокаин, а райският газ взима надмощие. Преборил е първата си зависимост-кокаинът, но не е преборил зависимостта си към балоните”, обясни  Пламен Йотински, бивш наркозависим и основател на терапевтична общност.

Сред зависимите към райски газ има и много жени.

„Стигат до болници. Знам вече лично, не по слухове, двама души, които са стигнали до пареза, един до парализа е стигнал. И всичко това е заради употреба на райски газ. Над 600, 700 балона за денонощие в рамките на няколко дни и подпомагане може би с други субстанции”, разказа още Пламен Йотински.

Държавата е тази, която може да ограничи разпространението. Превенцията зависи от родителите.

„За съжаление превенцията липсва. Първо родителите много трудно си дават сметка кога точно и защо точно техните деца. Ние предвиждаме да направим една анкета сред родителите, да видим кой, кога се чувства застрашен и кой и как си представя, че може да предпази неговото дете от първата употреба на наркотици”, допълни Калин Таушанов от Инициатива ” Един грам живот”.